7.10.06

 

De kracht van kunst

Vorige week was de open Atelier route. Aardig wat mensen kwamen daarop af en volgden met of zonder gids de route van De Witte Ruijter langs alle galeries en ateliers in de Witte de Withstraat, Admiraal de Ruyterweg e.o.
Kunst begint een bijzonder positieve impact te krijgen op de buurt. En dat kan de Chassébuurt goed gebruiken! De Witte de Withstraat is een straat waar nog een hoop aan moet gebeuren: achterstallig onderhoud, hangjongeren en coffeeshops zorgen niet meteen voor een geweldige sfeer. Maar de afgelopen jaren hebben kunstenaars ervoor gezorgd dat de straat weer levendig is en aantrekkelijk wordt. Kinderen van basischolen worden betrokken bij kunstprojecten en jongeren kunnen er in werkplaatsen kennismaken met specifieke ambachten. En wat is er mooier om als bewoner van zo'n straat te merken dat mensen van ver buiten Amsterdam naar jouw buurt komen om ateliers te bezoeken? Bijzonder goed vind ik het Etalageproject: bewoners en ondernemers in de buurt kunnen een kunstkastje adopteren en in de vensterbank plaatsen voor enkele maanden. Als dank worden de ramen gelapt, ontvangen de deelnemers uitnodigingen voor tentoonstellingen en een vergoeding voor de electra (er zit een lamp in het kastje). Hopelijk gaan steeds meer bewoners meedoen met dit project! En er zijn nog genoeg mooie ontwikkelingen op komst: uitbreiding van kunstcollectief Meneer de Wit, opening van het Sieraad en ga zo maar door.

Ook zijn er genoeg plaatsen die zich lenen voor kunst en cultuur. Maar helaas gaat niet alles vanzelf. Tegenover Moskee Nour is bijvoorbeeld zo'n typische locatie met veel ramen om kunst te exposeren. Nu zitten er tralies achter die ramen, zit er een vage coffeeshop naast en hangen er groepjes mannen. Kortom: een plek die een positievere uitstraling wel kan gebruiken. Ik heb begrepen dat er misschien een welzijnsinstelling in dat pand komt. Dat zou in mijn ogen jammer zijn, maar nog geen beletsel om kunst te exposeren. Een stuk verderop, aan het uiteinde van de Witte de With (in de Jan Evertsenstraat) is ook zo'n geschikte locatie. Afgelopen weekend werd daar geëxposeerd, muziek gemaakt en een wijntje gedronken. De eigenaar schijnt er echter een gokhal van te willen maken. Je begrijpt dat ik hoop dat het stadsdeel dit kan voorkomen!

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?