22.10.06

 

In een rolstoel door De Baarsjes

Afgelopen week heb ik in buurthuis De Tulp de cursus ‘Onbegrip en handicaps’ gevolgd. Docent voor deze cursus is Gillian Ford, zeer actief Baarsjesbewoonster en de drijvende kracht achter Stichting Gehandicaptenplatform De Baarsjes.

Met vier andere bewoners en ambtenaren van het stadsdeel kreeg ik eerst een inleiding over hoe er met je wordt omgegaan als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. In winkels, bij instanties en op straat. Vanuit mijn rolstoel mocht ik ondervinden hoe het was om voor de kassa te staan in een winkel. ‘U’ wordt ogenblikkelijk ‘je en jij’, ‘meneer’ wordt ‘meneertje’ en een veelgehoorde zin is ‘ga je begeleider maar eens halen’. Blijkbaar worden mensen met een fysieke beperking dagelijks op die manier, dus niet als een gelijkwaardige gesprekspartner, aangesproken in Nederland.

Na dit onderdeel gingen we onder leiding van Paula met de rolstoel oefenen. Eerst deed Paula als getraind gebruiker (zij rijdt rustig vanuit De Baarsjes naar het centrum), ons wat gevaarlijke trucjes voor. Daarna gingen we oefenen in de zaal en vervolgens de straat op. Echt ver kwamen we niet, want in de tweede straat konden we aan het einde van de stoep geen kant meer op! Omdraaien en terug maar weer: erg frustrerend! Gillian benadrukte nog eens dat Nederland als het gaat om rekening houden met gehandicapten, ergens laag in de middenmoot bungelt. Nog net boven de meeste (!) Derde Wereldlanden.

Een volgend onderdeel werd gegeven door Dick, een jazzmuzikant die blind is en ons daar zeer indringende verhalen over vertelde. En natuurlijk moesten we er weer aan geloven: blinddoek op en met de stok op pad. Ik kan je vertellen dat ik dat echt eng vond. Je bent je hele oriëntatie kwijt. Tot slot hebben we met elkaar in een open sfeer gesproken over de onhandige manier waarop veel mensen reageren op een handicap. Vaak is het moeilijk om bijvoorbeeld niet meteen over iemands handicap te beginnen. Waarom eigenlijk?

Al met al was het een hele leuke ochtend die mij veel nieuwe inzichten heeft gegeven. Ik kan de cursus aan iedereen aanbevelen!

Comments:
hallo Tom
heb je stuk over de cursus over onbegrijp voor handicaps van st.gpb gelezen met veel interesse. mischien vind je mijn blog ook interesant. jammer dat er niet meer rolstoel woning zijn in de baarsjes ik zou er morgen naar toe willen verhuizen.
met vr. gr.
Herrad

http://leven-met-ms.blogspot.com/
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?