12.10.06

 

Sprookje Westermoskee aan diggelen?

De kranten staan er vol van deze week: door een ruzie tussen de betrokken Milli Görus verenigingen en bestuurders, is het nog maar zeer de vraag of de Westermoskee aan de Baarsjesweg er ooit gaat komen. Üzeyir Kabaktepe is afgezet als directeur van Manderen BV, de investeringsmaatschappij die de moskee samen met woningcorporatie Het Oosten gaat bouwen. Hierdoor lijkt de positieve koers van Milli Görus in Amsterdam weer onder druk te staan, net als afgelopen mei bij de bestuurswisseling in Noord-Nederland. En dit alles een paar weken na het ondertekenen van een convenant waarin de 'liberale koers' nog eens werd benadrukt. Fatih Dag, de ons bekende voorzitter van de Ayasofya moskee, is Kabaktepe (tijdelijk) opgevolgd als directeur.

De media zijn erop gedoken en zetten de huidige situatie neer als een gevolg van de grote druk van de -veel conservatievere- Duitse tak van Milli Görus. Het is onduidelijk wie er nu precies de touwtjes in handen heeft en dat wekt geen vertrouwen. Boven een interview met oud-stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren prijkt zelfs de titel 'Coup starre moslims treft Baarsjes'. Woningcorporatie Het Oosten heeft zich nu terug getrokken, financier Rabobank haakt af en ook de aannemer Condor Wessels accepteert de huidige situatie niet.

Ik spreek deze week met verschillende betrokkenen, zoals Haci Karacaer, Fatih Dag en onze stadsdeelvoorzitter Arco Verburg. Ook zaterdag ben ik van plan om weer naar een gesprek met de Milli Görüs vrouwenafdeling te gaan, maandag is er een iftarbijeenkomst in Ayasofya. Een oplossing zal ik niet vinden, ik wil gewoon goed op de hoogte blijven. Hoe kan het toch gebeuren dat zo'n bijzonder project als de Westermoskee (met parkeergarage, debatcentrum, winkelruimte en woningen) zomaar in een week tijd lijkt te worden afgeschreven? Afgelopen februari sloeg minister Donner nog de eerste paal en stond ik net als vele anderen in de grote feesttent te genieten van het integratiesprookje van een bakstenen moskee in Amsterdamse School stijl, ontworpen door een Frans-joodse architect, met één ingang voor mannen en vrouwen. Nu lijkt dat sprookje wreed te worden verstoord.

Het doet me persoonlijk ook wat vanwege de goede contacten met de Ayasofya en het positieve beeld dat we als VVD tot dusver van die moskee hebben. Bovendien vind ik het lastig om te (willen)bepalen wanneer er bij een religieuze institutie als een kerk of moskee nu sprake is van een 'liberale koers'. Als zo'n moskee debatten organiseert over homoseksualiteit? Als de imam -zoals onlangs nog- iedereen uitnodigt om toch vooral gezellig langs te komen voor een kop thee of koffie? Blijkbaar hebben zaken als het Contract met de Samenleving en het convenant toch niet de gewenste zekerheid geboden over de vereniging die straks de Westermoskee wil gaan bouwen en bewonen.

En dat is jammer. Ik hoop dat er voor alle betrokkenen snel duidelijkheid komt over het leiderschap en de koers van Milli Görus in Amsterdam. De bal ligt nu duidelijk bij hen. Zeker is dat er in korte tijd nog veel moet gebeuren, willen betrokken partijen elkaar weer vinden en enigzins vertrouwen ....

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?