1.12.06

 

Strijd tegen overgewicht

Sinds enige tijd hebben we een nieuw duo-raadslid in de fractie, Jeroen Smits. Jeroen is medicus en maakte zich meteen al zorgen over het thema overgewicht. En zo ontstond tijdens een mooie zomeravond bij iemand in de tuin het idee om hier in De Baarsjes als fractie wat mee te doen.

Overgewicht is een probleem dat landelijk de aandacht begint te krijgen in de media en de politiek. En hoewel ik als liberaal vind dat mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen leefstijl, voeding en beweging, is overgewicht een tikkende tijdbom onder onze volksgezondheid. Bovendien kan goede voorlichting, met name richting kinderen en hun ouders, een hoop problemen voorkomen. Denk maar eens aan het kind dat nooit fietst, of na schooltijd thuis met een fles cola, een zak chips en de gameboy op zijn ouders zit te wachten. Maar bijvoorbeeld ook aan de ouder zelf die op de hometrainer calorie├źn zit te verliezen, maar tegelijkertijd het dubbele aan calorie├źn binnenkrijgt door liters mierzoete 'sportdrank' te drinken.

Bij de begrotingsbehandeling afgelopen dinsdagavond hebben we daarom als VVD een motie ingediend over het thema overgewicht bij kinderen in De Baarsjes. De motie werd aangenomen door een ruime meerderheid met steun van de PvdA en D66. In de motie vragen we om extra inzet op dit thema en samenwerking met andere stadsdelen in West. De Baarsjes kent een relatief hoog percentage laagopgeleiden en een hoog percentage bewoners van Turkse en Marokkaanse afkomst. Kinderen uit deze groepen lopen een hoger risico op overgewicht, zo valt te lezen in verscheidene publicaties.

Het Dagelijks Bestuur zit gelukkig niet stil en heeft aangegeven dat er in het kader van het 'JUMP-in project' al enige voorlichting over voeding plaatsvindt aan basisschoolleerlingen en hun ouders in De Baarsjes. Bovendien is onlangs de eerste integrale sportnota van het stadsdeel aangenomen door de raad. Goed nieuws, maar waarschijnlijk nog niet goed genoeg. Of het genoemde JUMP-in project heldere resultaten oplevert, is namelijk nog maar de vraag. De VVD wil het kritisch blijven volgen en in de loop van volgend jaar een raadsbrede discussie over overgewicht aanzwengelen. Bijvoorbeeld om eens te kijken of er wel genoeg gebeurt voor jongeren tussen twaalf en achttien jaar die buiten de doelgroep van JUMP-in vallen. Deze motie vormt daar een mooie basis voor, hij is te downloaden vanaf www.vvddebaarsjes.nl

Wordt vervolgd!
Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?