9.12.06

 

Wijzen Marokkaanse jongeren westerse waarden af?

Afgelopen donderdag was ik in de Hudsonhof voor de presentatie van een DVD van de jongeren van stichting Anahda en de Toekomst. Zij hadden op straat mensen gevraagd wat zij ervan vinden dat 40% van de Marokkaanse jongeren westerse waarden afwijst. Dit staat in een rapport van het Instituut voor Migratie en Etnische Studies (IMES), waar ook wethouder Aboutaleb herhaaldelijk naar heeft verwezen.

Verschillende meningen kwamen aan bod in de film: een moslim die niet zonder kerstboom kon, een mevrouw die wees op de belangrijke rol van ouders, maar ook een man op het Mercatorplein die gelijkwaardigheid tussen man en vrouw niet zo zag zitten.

Kortom: het debat kon beginnen. Eerste probleem was om te bedenken wat die westerse normen en waarden nu eigenlijk zijn. Vrijheid van meningsuiting, gelijkwaardigheid tussen man en vrouw, scheiding tussen kerk en staat, acceptatie van homoseksualiteit waren de zaken die genoemd werden als westerse waarden. Of de grondwet als plek waar je ze kunt vinden.

‘Als je een vrouw geen hand geeft, dat niet uitlegt en er niets voor in de plaats doet (knikje, schouderklopje) dan ga je in tegen de westerse norm en ontstaan er misverstanden’, hoorde ik iemand zeggen. Een jongen gaf aan dat de normen en waarden soms ook tegenstrijdig zijn: ‘Vrijheid van meningsuiting is zo’n waarde, maar dan leer ik op school een oerhollands spreekwoord als ‘spreken is zilver, maar zwijgen is goud’!

We kwamen er niet helemaal uit, maar de boodschap van de aanwezige jongeren was wél duidelijk. Zij willen meedoen, actief zijn en ervoor zorgen dat andere jongeren niet radicaliseren. ‘Als je je niet geaccepteerd voelt in de Nederlandse samenleving, dan is voor sommigen de stap naar radicalisering snel gemaakt’, aldus een van de jongeren.

Super trouwens die jongeren werkgroep van Anahda: jongens en meiden van rond de vijftien, zestien jaar die wekelijks huiswerkbegeleiding geven, een film maken en een avond organiseren waar ze even stevig in debat gaan met politici. Over actief gesproken, wat deed ik eigenlijk op die leeftijd?

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?