17.1.07

 

Meer straat, minder raad


Samen met mijn fractiegenoten ontving ik afgelopen maandag de VVD gemeenteraadsfractie 'bij ons' in De Baarsjes. In drie groepen werden drie werkbezoeken afgelegd met als motto: méér straat, minder raad! Want wie luistert nu eigenlijk naar de mooie volzinnen die je als politicus in de raadszaal naar voren brengt? Inderdaad, vrijwel niemand. Het echte leven speelt zich af in de stad, op straat en in de buurt. Reden voor de VVD in Amsterdam om structureel meer op straat te zijn en meer Amsterdammers te spreken.

Zo maakte een deel van onze groep een wandeling met buurtregisseur Piet Zwaneveld van de Mercatorpleinbuurt en ging een ander groepje samen met Gillian Ford van Stichting Gehandicapten Platform op bezoek bij Mohameddi el Jattari, die met vrouw en dochter in een rolstoelwoning woont, die veel te klein is voor een gezin. Zelf ging ik met een groep VVD'ers op bezoek bij Stichting Turkeli in de Shackletonstraat.

Deze seculiere stichting zet zich in om (met name Turkse) buurtbewoners midden in de samenleving te laten staan en te activeren. Ook worden door Turkeli regelmatig debatten georganiseerd in het kader van Wij Amsterdammers. In de kleine huiskamerachtige ruimte werden we warm ontvangen met hapjes en drankjes. Djaysan van Turkeli en enkele aanwezige vrouwen vertelden over de problemen die er nog steeds spelen in de buurt: jongeren die harddrugs gebruiken, de overvloed aan coffeeshops met een slechte uitstraling, koffiehuizen waar veelal ook gegokt wordt en vrouwen die wel wíllen meedoen maar vaak het huis niet uit komen en dat bovendien 's avonds niet meer durven.

Dit soort signalen laten zien dat er nog veel werk aan de winkel is in dit stadsdeel. De acties om horeca te controleren zullen elkaar in hoog tempo moeten blijven herhalen. De inzet die er nu is op het vlak van vrouwenparticipatie, bijvoorbeeld met een traject als 'Bouwen aan Burgerschap' moet en zal binnenkort worden uitgebreid. Dit bezoek leverde zoveel op, dat ik snel weer eens langsga bij Turkeli.

Na de werkbezoeken gingen we gezamenlijk eten in Café Cook, waar eigenaar Arnoud Hekkens ons vertelde over zijn stap om een café te beginnen in De Baarsjes. Leuk om de gemeenteraadsleden zo beter kennis te laten maken met ons en de intieme sfeer in Café Cook. Na een praatje van onze eigen stadsdeelwethouder Mirjam Smeels, fractievoorzitter in de gemeenteraad Eric van der Burg en mijzelf, werd de avond afgesloten met een heerlijke pastamaaltijd en een glas wijn.
Wordt vervolgd!

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?