7.1.07

 

Normen en waarden in de speeltuin

De afgelopen weken zijn dan wel voor veel mensen rustig geweest, in de speeltuinen in De Baarsjes gingen de activiteiten gewoon door! Zo was er tussen kerst en Oud&Nieuw een kampvuur met lekkere hapjes in speeltuin Mercator en op 4 januari op het Columbusplein een nieuwjaarsreceptie met kinderchampagne en een luchtkussen. Dit alles voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar, én hun ouders natuurlijk!

Vlak voor kerst ben ik langsgeweest bij Redouan Ouachou, beheerder van speeltuin Mercator (zie ook de winterse foto). Hij vertelde me hoe hij de kinderen met elkaar laat spelen en en passant met belangrijke normen en waarden laat kennismaken. In zijn kantoor staat een groot bord met tien regels die door de kinderen zelf zijn bedacht, zoals 'elkaar niet pesten' of 'naar Redouan luisteren!'. En als kinderen (van alle culturen die De Baarsjes rijk is) aan een activiteit deelnemen, komen hun ouders vaak ook met elkaar in contact.
Redouan heeft regelmatig jongeren in zijn speeltuin die vanuit bureau HALT een taakstraf moeten uitvoeren. Dit vergt natuurlijk veel begeleiding. In het algemeen is de speeltuin, pal aan het Rembrandtpark gelegen, trouwens een geliefde plek voor jongeren om 's avonds te blowen of te hangen. En dan gebeurt er natuurlijk weleens wat aan vandalisme of overlast. De speeltuinbeheerder loopt over van ideeën, bijvoorbeeld om jongeren zelf meer verantwoordelijkheid te geven om overlast te signaleren en toezicht te houden.
Ondertussen is het nieuwe jaar begonnen met een grootse aftrap en een voetbaltoernooi. 'Alles uit de kast!' lijkt het motto van Redouan en ik wens hem en alle kinderen daarbij veel succes en plezier in 2007!

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?