13.1.07

 

Van Speijk: lekker confronterend

De succesvolle serie Van Speijk is weer terug op de buis. Niet meer op zondag na De Wedstrijden, maar op donderdagavond. Afgelopen maandag mocht ik met zo'n 150 andere buurtbewoners in het Sieraad aan de Postjesweg alvast de eerste aflevering bekijken. Enkele acteurs en ook de schrijvers van het script waren aanwezig.

Grappig om te zien dat bij zo'n voorpremière dan toch weer heel andere mensen komen dan bijvoorbeeld bij een buurtoverleg. En natuurlijk leuk om tussen de actie door beelden van je eigen straat voorbij te zien flitsen! En actie was er genoeg. Het verbaast me niets dat de serie vooral bij jongeren populair is, want je kan amper bevatten wat er allemaal in een uurtje Van Speijk (letterlijk) voorbij schiet.

In de eerste aflevering gaat het over een 'Miss Baarsjesverkiezing' waaraan uitsluitend meiden met een kleurtje meedoen. Reden voor de racistische taxichauffeur Horsman (geweldig vertolkt door Frits Lambrechts) om zijn lelijke nichtje aan te melden. En reden voor een streng islamitische jongen om één van de kandidates, een Marokkaans meisje, te ontvoeren. In een soort 'Irak-video' op internet verkondigt hij dat hij haar zal onthoofden wanneer de missverkiezing doorgaat. De hoofdcommissaris wijkt echter niet voor deze terreur en uiteindelijk weten zijn politiemannen en -vrouwen dit drama te voorkomen. Het meisje wordt uiteraard bekroond tot Miss Baarsjes.

Al met al een vrij hard en confronterend script, waarin duidelijke taal wordt gesproken. Voor enkele collega-raadsleden was dat genoeg aanleiding om de zaal te verlaten of kritiek te uiten op de manier waarop de islam wordt neergezet. Sommige dingen gaan ook best ver, zoals de scène waarin Peter Faber een aantal jongens vraagt of ze ook hun 'piemel hebben afgesneden'. Maar laten we wel wezen: het gaat hier om een televisieserie waarin personages extreem worden neergezet. Een creatieve meningsuiting die de zaken misschien wat overdrijft, maar daarmee wil oproepen tot discussie en dialoog. "Lekker Amsterdams!", zoals iemand riep na de aftiteling.

Het viel me ook op dat alle Turkse en Marokkaanse buurtbewoners om me heen net zo hard meelachten en klapten bij al die scènes. Gelukkig maar. Ik ben blij dat zo'n gave serie bij mij in de buurt wordt opgenomen. En razend benieuwd naar de volgende afleveringen!!

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?