18.2.07

 

Komt ie er nu wel of niet?

"Heeej De Baarsjes zei je? is dat niet waar die grote moskee gaat komen?" En zo kwam zelfs middenin het carnavalsgedruis in Tullepetaonestad (na dinsdag gewoon weer Roosendaal) de Westermoskee nog ter sprake.

Inmiddels lijkt de berichtgeving in de media wat af te nemen, en is Arthur Verdellen vast druk aan het puzzelen over mogelijke oplossingen. Wij hebben net als andere partijen afgelopen dinsdag in de commissievergadering aangedrongen op duidelijkheid voor de buurt, en de stadsdeelvoorzitter verzocht om zich stevig op te stellen richting Fatih Dag, voorzitter van Aya Sofya en directeur van Manderen BV. Hieronder een verkorte weergave van mijn bijdrage namens de VVD aan het debat afgelopen dinsdag:

"Als betrokken bewoner en raadslid heb ik regelmatig vrienden of familie meegenomen op een wandeling door het stadsdeel. Na Het Sieraad was dan altijd het RIVA terrein aan de beurt. Vol trots vertelde ik dan op die plek over het project Westermoskee. Over het moeizame traject, de bezwaren van bewoners en de positieve draai in het proces. Veel Turkse Amsterdammers hebben spaargeld of persoonlijke bezittingen zoals sieraden in het project gestopt en leefden er naar toe. Het is een mooi verhaal, over die moskee in Amsterdamse Schoolstijl en één ingang voor mannen en vrouwen, een integratiesprookje in de Chassébuurt.

Toen ik vorige week langs diezelfde plek liep, merkte ik dat ik me ergerde aan de kale vlakte en opeens die gele bordjes zag met ‘pas op, drijfzand!’ Het gaf me een naar en gefrustreerd gevoel.

Het Westermoskee project is een project waar naast het Oosten en Milli Görüs, ook het stadsdeel, inclusief de politiek, jarenlang keihard aan heeft gewerkt, vertrouwen heeft opgebouwd en volmondig ‘ja!’ tegen heeft gezegd. Bovendien hebben wij als VVD-fractie de afgelopen jaren een goed contact opgebouwd met het bestuur van de Aya Sofya moskee. Dat maakt het nog eens extra zuur om te moeten constateren dat Milli Görüs de afgelopen maanden onophoudelijk negatief in het nieuws is geweest. ‘Een coup van starre moslims treft De Baarsjes’, stond al op 10 oktober vorig jaar in Het Parool. Dat beeld is eigenlijk niet meer weggegaan. De met zorg opgebouwde samenwerkingsrelatie lijkt nu binnen een mum van tijd zwaar beschadigd, met de uitzending van Reporter als dieptepunt.


De VVD maakt zich zorgen over de opstelling van het Aya Sofya bestuur. En het gaat ons daarbij niet zozeer over een 'liberale koers', of 'mentale onafhankelijkheid' van de Duitse moederorganisatie, maar simpelweg over de inbedding van de moskee in de buurt. De afgelopen maanden zijn er geen bijeenkomsten georganiseerd in de Aya Sofya. Ook heb ik bijvoorbeeld geen mensen van de Aya Sofya gezien tijdens de discussieavond over homofobie en islamofobie in deze raadszaal. Wij zien weinig tot geen inspanningen vanuit het moskeebestuur om het negatieve beeld dat over hen bestaat te doorbreken. De bal ligt bij Milli Görüs om het vertrouwen terug te winnen en weer die ambitie uit te stralen om iets te willen doen voor en met de buurt.

Wij willen dat dit project gerealiseerd wordt. Dan gaat het dus niet alleen om de moskee, maar zeker ook om de parkeergarage, bedrijfsruimte, een debatcentrum en maatschappelijke voorzieningen. De beoogde woningen zijn ook meer dan welkom in een stadsdeel als De Baarsjes. Het gevaar is nu echter dat het terrein nog jarenlang een bouwput blijft. Op die manier kent het project alléén maar verliezers. De buurt wil duidelijkheid en snel.

De VVD roept Het Oosten en Manderen BV dan ook op om zo spoedig mogelijk verder te gaan en het einddoel voor ogen te houden. Probeer eens over uzelf heen te stappen, werk aan vertrouwen en durf nog naar de toekomst te kijken. Het stadsdeel past een duidelijke, beperkte rol in de huidige fase, waarin de heer Verdellen de mogelijkheden verkent. En de VVD vindt dat de bal nu zonder enige twijfel bij Milli Görüs ligt als het gaat om het terugwinnen van vertrouwen".

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?