16.3.07

 

Op de bres voor speeltuin Mercator

Deze week ben ik samen met mijn collega fractielid Gertjan Neerhof en Huub Verweij van de gemeenteraad op werkbezoek geweest naar speeltuin Mercator (achter het nieuwe zwembad, vlakbij Rembrandpark en Mercatorplein). Na een kop koffie buiten tussen de spelende kinderen gingen we aan een grote tafel in het speeltuingebouw in gesprek met vrijwilligers, jongerenwerkers, de speeltuinleider en de bestuursleden van de speeltuinvereniging. In dit gebouw naast de speeltuin wordt van alles georganiseerd voor jong en oud in de buurt.

Riek van Leeuwen en Monica Schillemans, twee onvervalst Amsterdamse dames die hun hart en ziel stoppen in de speeltuinvereniging, vertelden ons wat er zoal speelt als het donker wordt en de kinderen naar huis gaan. De vereniging wordt geteisterd door een wisselende groep hangjongeren, bezoekers zijn bedreigd en diverse vernielingen en diefstallen zijn gepleegd. ’s Ochtends worden er wel eens condooms en drankflessen of scherven gevonden. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt in zo’n mooie speeltuin…. Al met al reden genoeg om extra inzet te vragen van stadsdeel en politie.

Wij hebben er die avond op aangedrongen om zo snel mogelijk met alle betrokken partijen zoals streetcornerwork, Stichting De Combinatie, jongerenwerkers en de buurtregisseur (politie) bij elkaar te komen om samen naar mogelijke oplossingen te zoeken. Praten met de jongeren, uitzoeken wie ze zijn en waar ze wonen is een begin. Daarnaast kunnen eenvoudige ingrepen zoals een hek en extra verlichting al een verschil maken. Toen ik de betrokken buurtregisseur belde, vertelde hij me over een experiment met zachte klassieke muziek in Slotervaart om hangjongeren te weren: boeiend. Stevigere maatregelen zouden kunnen zijn: extra surveillance, cameratoezicht en extra beveiliging.


Nu heb ik namens de VVD fractie aan het Dagelijks Bestuur gevraagd om actief mee te doen aan het overleg met de betrokken partijen. Bedoeling is dat daar een voorstel uitkomt van maatregelen die de speeltuin veiliger maken en waar iedereen achter staat. Vervolgens lijkt het me slim om tijdens de grote opknapbeurt van de speeltoestellen die voor eind mei gepland staat, meteen een aantal ingrepen te doen.

Dit soort overlast hoort niet bij een speeltuin. Hardwerkende vrijwilligers als Riek en Monica zijn bovendien goud waard en verdienen alle steun van het stadsdeel. Ik hoop dat speeltuin Mercator een mooie en veiligere zomer tegemoet gaat!


Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?