27.5.07

 

Negatieve beeldvorming

Afgelopen week zorgden twee zaken voor veel media-aandacht, misverstanden en een negatieve beeldvorming als het gaat om integratie.

Fatih Dag van Milli Görüs zorgde met zijn verkapte dreigementen in dagblad Trouw voor veel ophef. Als de Westermoskee, ‘een prachtig project voor moslims verboden zal worden’, dan zal Dag de Turkse achterban in heel Europa oproepen tot een grote demonstratie. En ‘er kan zomaar een gek tussen lopen’. Met zulke uitspraken creëer je een volstrekt verkeerde en gevaarlijke beeldvorming. Er wordt niets verboden. Het voelde als een lompe belediging van alle partijen die zich zoveel jaren hebben ingespannen om het project Westermoskee tot een succes te maken….

Het was de laatste druppel. In de deelraadscommissie hield Arco Verburg een sterk betoog dat door ons volledig werd ondersteund: zolang dit bestuur van Manderen en Ayasofya er zit, werkt het stadsdeel niet mee aan de uitkoop van Het Oosten door Manderen. Er is nu een duidelijke keuze voor de buurt gemaakt. Om een einde te maken aan de gapende bouwput op het Rivaterrein gaat het Dagelijks Bestuur bekijken wat er juridisch mogelijk is om samen met Het Oosten in ieder geval te beginnen aan de realisatie van woningen.

Een verstandige keuze met één negatief bijeffect: in de media valt iedereen nu over elkaar heen om een mening te geven over het integratiesprookje dat volledig mislukte. Op zich terecht: alle partijen (ook ik als locale politicus) hebben veel geleerd van de dingen die mis zijn gegaan. Jammer alleen voor de gemiddelde lezer, die het verhaal ziet als het zoveelste bewijs van het falen van de integratie. Die gemiddelde lezer kon natuurlijk ook nog eens flink de wenkbrauwen fronsen bij het dramatische verloop van de wedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Marokko. Een stel Marokkaanse jongeren onderstreepte nog eens het negatieve beeld dat er over hen bestaat. Wat bezielde die jongens? Was het een statement? Hoe moeten de daders gestraft worden?

Als deelraadslid in een multi-culturele wijk is het om moedeloos van te worden…. Negatieve beeldvorming heeft een grote impact op buurtniveau, waar opbouwwerkers, vrijwilligers en ook politici er allemaal het beste van proberen te maken.

Gelukkig zijn er ook veel positieve berichten van het integratiefront die niet het nieuws halen. Of wel: neem het verhaal in het Parool van vorig weekend over de doodnormale Marokkaanse Amsterdamse familie Mzallassi met tien succesvolle kinderen. ‘Moeder zette haar kinderen iedere avond aan hun huiswerk, tussen zeven en negen uur was het stil in huis’.

Comments: Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?