13.5.07

 

Rellen rondom de Westermoskee zijn hot, de gapende bouwput blijft...

Vanochtend kwam ik weer eens langs het Rivatterein tijdens mijn zondagse rondje hardlopen. Leuk hoor, die graffiti op de schuttingen, om de ‘verrotzooiing’ van het terrein tegen te gaan. Toch zullen veel buurtbewoners zich afvragen wanneer er nu eindelijk eens wat gaat gebeuren op de plek waar minister Donner ruim een jaar geleden de eerste paal sloeg. De voortslepende discussie rondom de Westermoskee is ons kleine stadsdeel allang ontstegen. Alle schandalen en conflicten zorgen voor continue aandacht in de media. Ondertussen blijft de buurt met een gapende bouwput zitten.

In maart leek er beweging in te komen. Amsterdams topambtenaar Verdellen verkende de mogelijke oplossingen voor het conflict tussen woningcorporatie Het Oosten en Manderen BV, de investeringsmaatschappij voor de Westermoskee. Zijn eindrapport was glashelder: laat beide partijen afscheid van elkaar nemen en knip het bouwproject in tweeën. Op die manier zou Het Oosten alvast kunnen starten met de parkeergarage en de woningbouw, een niet onbelangrijk deel van het project.

Maar toen het rapport van Verdellen op de deelraadsagenda kwam, werd het vergezeld van een briefje van burgemeester Cohen. Die vond het blijkbaar nodig om nog eens persoonlijk met beide partijen te gaan praten en vroeg ons als simpele deelraadsleden om een paar weken tijd. Is hier sprake van een zoveelste lijmpoging van Cohen, die daarmee het werk van zijn eigen topambtenaar nog eens over wil doen? Dat blijft onduidelijk.

Inmiddels zijn we bijna twee maanden verder en nog geen nieuws van de burgemeester. De beschuldigingen aan het adres van Milli Görüs stapelen zich onverminderd op, vorige week nog een uitzending van Netwerk waarin bleek dat bestuursleden persoonlijk betrokken waren bij het beleggingsschandaal met de ‘groene fondsen’. Het valt trouwens op dat veel PvdA’ers een sleutelrol vervullen in dit verhaal. Lange tijd was de Westermoskee hét persoonlijke succesverhaal van oud-stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren. Voor zijn opvolger Arco Verburg werd het al snel een hoofdpijndossier. Hij heeft zich nu -op verzoek van de deelraad- teruggetrokken in een minimale, formele rol als vergunningverlener. Ondertussen stelt Kamerlid Aleid Wolfsen de bouwvergunning voor de moskee ter discussie. Een derde oud-stadsdeelvoorzitter, Freek Salm, zegt voor de camera (in zijn rol als ‘Wet BIBOB-expert’) luid en duidelijk dat de vergunning moet worden ingetrokken. En Cohen? Die schenkt ondertussen achter de schermen nog eens bij … de regie in deze kwestie lijkt dus ook bínnen de PvdA even zoek.

Maar of de boel nog bij elkaar blijft of niet, de nobele integratiemissie is op dit moment -terecht- ver naar de achtergrond verdrongen. De tien jaren voorbereiding met veel bloed, zweet en tranen in De Baarsjes lijken voor niets geweest. Als betrokken deelraadslid weet ik het ook even niet meer. Wie moet ik geloven? Wat is wijsheid? Ik doe vanuit mijn positie m’n best om de zaak nog te begrijpen, en duidelijkheid te krijgen voor de buurt.

Comments:
Beste Tom,

Uit jouw verhaal komt duidelijk naar voren dat het niet alleen op het voormalig Riva Terrein een rotzooitje is, maar ook op bestuurlijk niveau. Ik kan me goed voorstellen dat je het dan even niet meer weet. In ieder geval voor het moment een wijzere uitspraak dan al die PvdA coryfeeen die met elke mediawind meewaaien.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?