4.9.07

 

Denktank sociale cohesie spreekt aan!

Maandag organiseerde de 'denktank sociale cohesie' een avond in Het Sieraad. Er zijn na de moord op Theo van Gogh in verschillende buurten denktanks opgezet met als doel de sociale cohesie te vergroten. Bijzonder aan het concept is dat het zich niet zozeer richt op 'kansarmen' maar juist op succesvolle buurtbewoners die wel iets willen met de buurt. Met als vervolgstap een olievlekwerking waarbij deze bewoners hun medebewoners leren kennen en een netwerk kunnen verschaffen. Ook bestaat de denktank niet uit mensen van bekende vrijwilligersclubs of welzijnsorganisaties, maar uit creatieve bewoners die je anders niet zo vaak tegenkomt op raadsvergaderingen of inspraakavonden.

En de opzet bleek al meteen effect te hebben: met een opkomst van 120 mensen was de zaal goed gevuld en ik zag aardig wat nieuwe gezichten. Blijkbaar voelen veel bewoners zich eerder aangesproken als zij direct worden uitgenodigd door medebewoners. De avond was omkleed met optredens, muziek, kunst, drankjes en hapjes. Een complete beleving dus in een gezellige, positieve sfeer. In de verste verten niet te vergelijken met een doorsnee buurtoverleg.

Nadat de voorzitter van de denktank, filosofe en schrijfster Joke Hermsen, alle leden van de denktank had voorgesteld, begon het tweede gedeelte van de avond. aan verschillende thematafels konden de aanwezige bewoners idee├źn spuien. Om er enkele te noemen: een Baarsjespunten systeem waarbij je punten scoort als je iemand op straat een compliment geeft, een groots midzomernachtfeest in het park, huiswerkbegeleiding in atelierruimtes, kunstenaars en musici die bij bewoners thuis komen optreden, workshops over wetenschap en techniek voor jongeren en als klapper .... een puppypark (een omheind perkje waar puppy's met elkaar kunnen spelen en hun baasjes rustig kunnen toekijken, 'net als in Amerika!' riep de indienster van het idee enthousiast)

Veel gekker moest het niet worden, maar duidelijk was wel dat hier een enorme schat aan creativiteit werd aangeboord. En dat deze bewoners elkaar beter wilden leren kennen en iets gaan betekenen voor de buurt. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg. Ik verliet in ieder geval geïnspireerd en met een positief verrast gevoel Het Sieraad.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?