22.9.07

 

Fascisten, antifascisten en hooligans op het Surinameplein

‘Zaterdag komen ze alle moslims afmaken’, zei een kind van zes afgelopen week op de Joop Westerweelschool. ‘Ik ben niet verzekerd als de ruiten worden ingegooid’, bedacht een winkelier zich hardop. De buurt hield zijn hart vast voor de geplande demonstratie van de Nationalistische Volks Beweging, een kortzichtige club met neonazistisch karakter. Temeer omdat er óók een tegendemonstratie stond gepland van de extreem-linkse Antifascisten. En dat alles tijdens de Ramadan en op de joodse feestdag Jom Kipoer, middenin onze multiculturele Baarsjes….

De ‘officiële reden’ voor de demonstratie van de NVB was de tijdelijke verplaatsing van het witte herdenkingskruis van het Rivaterrein naar het Columbusplein, vanwege de beoogde bouwwerkzaamheden voor de Westermoskee. Zo’n christelijk symbool zou nooit mogen wijken voor een moskee. Een statement. Een poging van deze misselijkmakende club om ook in de tolerante hoofdstad een voet aan de grond te krijgen. Burgemeester Cohen kwam afgelopen woensdag zelf naar De Baarsjes om in gesprek te gaan met bezorgde buurtbewoners en organisaties. Hij legde uit dat hij de demonstratie niet zomaar kon verbieden en dat eigenlijk ook niet wilde vanwege de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging. Een duidelijk verhaal van Cohen, die volgens een van de aanwezigen de eerste burgemeester is die een demonstratie van extreem-rechts toestaat. Ik ben dat trouwens 100% met hem eens. Het is nuttig om de samenleving zo nu en dan te confronteren met haar eigen uitwassen. Laat ze maar eens door de straten marcheren, zo’n handjevol wereldvreemde zielepoten. Zij hebben recht op hun mening, hoe ziek die ook is.

Alle bewoners en ondernemers kregen donderdag een informatiebrief, sportbuurtwerkers en buurtregisseurs werden ingezet en er verzamelden zich vanochtend een aantal ME busjes op het Surinameplein. Er heerste een gespannen sfeer. Het was trouwens nog niet zo makkelijk om de fascisten te onderscheiden van de anti-fascisten: veel zwarte bomberjacks, sjaals voor het gezicht, zonnebrillen en kapuchons. Geen lieverdjes, zoveel werd duidelijk. Zo’n betoging is voor sommigen natuurlijk ook een uitlaatklep, een aanleiding om eens lekker te matten. Uiteindelijk was de beoogde stoet naar het Rivaterrein, niet eens begonnen of er stormde vanuit het niets een derde groep (Ajax?)hooligans op de fascisten af. De politie greep in en de NVB’ers werden onder luid gejoel afgevoerd. Met een noodbevel beëindigde Cohen de demonstratie voordat ie begonnen was.

Datgene waar het de burgemeester om ging, de vrijheid van meningsuiting, moest het meteen afleggen tegen de dreiging van een gigantische rel. De meute antifascisten verplaatste zich naar het Mercatorplein, waar de tegendemonstratie gewoon verderging. Afgezien van wat opgefokte hooligans en een kleine vechtpartij, was het rustig in De Baarsjes. De ruiten bleven gelukkig heel. Opvallend was trouwens dat het blow- en alcoholverbod vandaag niet gold voor de antifascisten: het bier vloeide rijkelijk en er werd flink geblowd op het plein.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?