9.9.07

 

Jan Evertsen: kleine stapjes

Het was weer een druk weekend in de Jan Evertsenstraat en op het Mercatorplein. De Baarsjesdag, de Braderie en de taptoe zorgden voor de levendigheid die ik zo graag zie in de buurt. Vandaag vond te midden van alle fanfares en marktkramen bovendien een feestelijk moment plaats. De ondernemers, politie, brandweer en stadsdeel startten door ondertekening van het Convenant Veilig Ondernemen een tweejarige samenwerking met als doel het winkelgebied Jan Evertsen en Mercatorplein schoon, heel en veilig te maken. Voorzitter van de winkeliersvereniging Berlagepassage Gerry Sierat was een van de eersten die als gevolg hiervan het Keurmerk Veilig Ondernemen mocht ontvangen (hier met man Joop op de foto in hun zaak: Aladdin's Notenhoek).

In het convenant liggen afspraken vast over bijvoorbeeld de aangiftebereidheid van ondernemers, verlichting van luifels, het schoonhouden van de straat en brandveiligheid. Als de afspraken goed gehandhaafd worden, wordt de straat er dus nog een stukje beter van. Inmiddels gaan de werkzaamheden als een trein, is er naar mijn weten weinig overlast en wordt de straat naar alle waarschijnlijkheid wat eerder opgeleverd dan gepland. De vrijliggende fietspaden en de mooie nieuwe stoepen maken het geheel veiliger en aantrekkelijker.

De Jan Evertsenstraat is echter nog lang niet op het niveau dat we wensen, als onderdeel van de levendige as tussen de Dam en de Sloterplas. Als je goed oplet, zie je op een doorsnee zaterdag hordes bewoners linea recta zonder te stoppen dóór de Jan Evertsen naar het centrum fietsen om te winkelen. Begrijpelijk, want het huidige winkelaanbod voorziet nog niet in de behoefte van koopkrachtige bewoners, en winkeliers investeren nog te weinig in etalages en puien. Ook de horeca kan een stuk beter. Ik droom van een straat waar bewoners terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen en ook 'nog even blijven hangen'.

De door het stadsdeel ingehuurde straatmanager Nel de Jager is hard bezig om de Jan Evertsen naar een hoger niveau te tillen. Door ondernemers te verleiden om te investeren in hun zaak en nieuwe ondernemers in leegstaande panden te krijgen. Zij heeft nog een hele zware klus te klaren, en dat vergt een lange adem. Het is een proces van kleine stapjes die -zolang je er maar veel zet- een heel eind de goede richting in kunnen leiden.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?