13.9.07

 

Mag je nog wel moslim zijn in Nederland?

Dat was de dramatische titel van een debatavond eerder deze week, georganiseerd door het stadsdeel. Alle bewoners kregen er zelfs een brief over in de bus. Ik liet er een interland voor schieten, maar had de stille hoop dat we er snel met elkaar uit zouden komen. Het debat zou dan geopend worden door de gespreksleider met de vraag ‘Mag je nog wel moslim zijn in Nederland?’ iedereen zou instemmend knikken, elkaar de hand schudden en rustig naar huis gaan om voetbal (of iets anders) te kijken.

Helaas, het verliep anders. Moslims worden volgens de aanwezige sprekers regelmatig aangesproken over terroristische aanslagen, gediscrimineerd bij sollicitaties en in de hoek gezet. Hierdoor voelen zij zich geen echte Nederlanders, met alle negatieve gevolgen van dien. Op zich zit hier iets in, al getuigt het ook van een hoog ‘slachtoffergehalte’. Een flink deel van de autochtone Nederlanders (wie dát overigens ook mogen zijn) is onbekend met de islam en ziet moslims min of meer als terroristen, dankzij de media. Onterecht, want in élke groep en in élke religie zijn extreme elementen aanwezig. Daar zijn we mensen voor, was de gedeelde conclusie.

Tot zover een korte samenvatting van het probleem volgens de zaal. Wat is dan de oplossing? Burgerschap, en liefst actief, was hierbij het centrale begrip. Maar wat is actief burgerschap? Als je werkt belasting betaalt en de taal spreekt, is dat dan voldoende? Ja. Of moeten we elkaar als actieve burgers ook vaker opzoeken, elkaar beter leren kennen en onze vooroordelen ten opzichte van elkaar en anderen bespreken? Ja, liefst wel. Al met al was het een vage discussie. De meeste sympathie voelde ik nog voor de bewoner (of als je wilt: moslim) die uitriep: ‘Moslim? Ik ben geen moslim, ik ben een mens, bewoner op deze aardbol, Amsterdammer!’

Ik kon het woord moslim even niet meer horen, en snelde naar huis voor de blessuretijd van Albanië-Nederland. Desalniettemin: Ramadan Mubarak!

Comments: Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?