22.10.07

 

Incidenten in West, wapenbezit een probleem

Gaat lekker zo. Na de incidenten in Slotervaart zijn er inmiddels twaalf auto’s vernield, waarvan vijf door brand. Nog geen Parijse toestanden misschien, maar dramatisch is het wel. Zeker nu blijkt dat de eigenaren van de auto’s slechts een deel van de schade vergoed krijgen. In Geuzenveld werden nog eens ruim dertig auto’s in een parkeergarage vernield door vandalen. Ik kreeg vandaag op mijn werk alweer een paar keer de vraag of míjn auto nog heel is. Als geintje, maar toch. Tot dusver is het relatief nog rustig in Slotervaart en slaat de onrust ook niet over op De Baarsjes.

Daders van vernielde auto’s en kapotte ruiten, en als ze echt jong zijn hun ouders, kunnen wat mij betreft financieel opdraaien voor de schade. Heel vervelend, maar eerlijk is eerlijk. Op zo’n manier gaan ouders die de grip op hun kinderen totaal kwijt zijn misschien wat luider en breder de hulpvraag stellen. En de overheid moet er dan ook zijn voor die gezinnen en hulp bieden.

Wat de incidenten in Slotervaart ook weer laten zien, is dat wapenbezit een maatschappelijk probleem begint te worden. In Amsterdam West zijn vaak ruzies waarbij een wapen in het spel is. Jongeren dragen een wapen bij zich en realiseren zich niet wat voor een ellende daaruit kan voortvloeien. Toezicht van buurtwerkers, voorlichting en sociale controle zijn van groot belang. Als overheid kun je ook met een instrument als preventief fouilleren laten zien dat je wapenbezit serieus neemt.

Onderzoek (van het CCV) wijst uit dat driekwart van de Amsterdammers voor wapencontroles is en dat meer dan 60% denkt dat het enigszins veiliger wordt als de politie overal wapencontroles mag uitvoeren. In de gemeenteraad is al lange tijd discussie over de mogelijke inzet van dit middel. Ondanks de positieve resultaten van experimenten in Centrum en Zuidoost. En ondanks enthousiaste reacties van mensen die gecontroleerd worden, omdat ze het op prijs stellen dat de overheid zichtbaar iets doet aan het probleem. Vooralsnog kan het middel niet worden ingezet in de hele stad. De burgemeester moet een gebied specifiek aanwijzen.

Volgende week zullen wij een voorstel indienen in de deelraad om preventief fouilleren in ieder geval hier in het stadsdeel mogelijk te maken.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?