6.11.07

 

Politiek in Québec, Canada

Mijn korte vakantie in Canada zit er alweer bijna op. Ik was de meeste tijd in Montréal, de grootste stad van de Franstalige provincie Québec, waar mijn vriendin nu tijdelijk studeert. En als je dan een Metro of andere krant openslaat, of met Canadezen in gesprek komt, gaat het natuurlijk al snel over politiek. Locale politiek (parkeren is ook hier lastig, en stadsdelen staan ook hier ter discussie) maar zeker ook landelijke politiek. Om een voorbeeld te noemen: terwijl in Nederland het debat over het ontslagrecht maar voortduurt, is hier de opzegtermijn in de meeste gevallen twee weken. Van beide zijden. Ik ben tot dusver nog geen Canadees tegengekomen die een probleem heeft met deze hire and fire mentaliteit.

En ook op gebied van immigratie en integratie is Canada interessant. Hoewel het land lange tijd als hét voorbeeld werd gezien van tolerantie, dreigt nu ook hier -net als in Nederland enkele jaren terug- spanning te ontstaan. Deels gevoed door populisme en een zoektocht naar identiteit, en deels omdat die tolerantie simpelweg een bepaalde grens heeft bereikt. Bijzondere issues heb ik gehoord in Québec. Over een Canadese Sikh (oorspronkelijk uit India) die met succes tot aan de hoogste rechter procedeerde om zijn traditionele dolk te mogen dragen op straat. Over een tot de islam bekeerde Canadese vrouw die van de rechter mocht gaan stemmen in een burka, met alle protest van dien. Of over een rabbijn die gordijnen eiste voor de ramen van de vrouwen-fitnessruimte tegenover de synagoge.

Op dit moment is in Québec een commissie aan het werk om de regering te adviseren over wat er wel en niet van immigranten verwacht mag worden qua aanpassing aan de Canadese cultuur. Iedere burger die dat wil krijgt in dat proces -live op televisie!- enkele minuten om zijn of haar mening te geven. Over hoofddoekjes, gebedsruimtes op de werkplek, religieuze of traditionele kleding in openbare functies en ga zo maar door.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?