16.12.07

 

Chasséjongeren: geen hangplek maar een werkplek

Enige tijd geleden maakte ik me nogal druk om een groep jongeren uit de Chassébuurt die het NOS journaal opzocht om het stadsdeel een ultimatum te stellen: de groep wenste geen pasjes meer bij jongerencentra (zie foto), wilde een eigen hangplek en eiste bovendien een andere organisatie voor het jongerenwerk. Dit wekte bij mij ergernis, omdat een deel van juist deze groep de afgelopen jaren de buurt terroriseerde.

We zijn nu enkele maanden verder en het lijkt zowaar geregeld: in een actieplan belooft de stadsdeelvoorzitter een tijdelijke ontmoetingsplek en ook de pasjes worden 3 maanden terzijde geschoven.

De doelstelling is nobel, namelijk de ‘meelopers’ uit de groep halen en weer mee laten doen aan activiteiten. Ook het idee om de pasjes na verloop van tijd te vervangen door een soort goldcard (met voordeeltjes voor actieve jongeren) is niet slecht. Zolang je maar zicht hebt op wie er binnen zijn..

De gekozen werkwijze en de tijdelijke oplossing rammelen echter aan alle kanten. Waarom zou je als stadsdeel onderhandelen met een groep jongeren waarvan je weet dat een deel de buurt verpest met hun gedrag en jongerenwerkers bedreigt? En waarom zou je hen dan ook nog meteen op álle punten gelijk geven, zonder duidelijke tegenprestatie?

Eigenlijk wil mijn fractie geen (belasting)cent extra in deze groep steken, of in ieder geval niet in een tijdelijke aparte hangplek. Jarenlange investeringen hebben niks opgeleverd en het lijkt verdacht veel op chantage als je –om meer overlast te voorkomen- dan als overheid maar weer de buidel trekt. In een debat over dit onderwerp moesten we echter constateren dat een meerderheid in de raad er anders over denkt. En politiek blijft een kwestie van tellen, dus de hangplek komt er.

Ideetje: waarom laten we de jongeren niet zelf meehelpen om dat honk te bouwen? Misschien is er de komende maanden nog een hoekje op het Rivaterrein beschikbaar en met wat inkopen bij de Gamma en een straalkachel kom je vast een heel eind. Zo worden kosten wellicht bespaard en is het voor de jongeren een meetbare en vooral leerzame tegenprestatie: geen hangplek maar een werkplek!

Comments:
Hi Tom,

Ik vraag me af of het toegeven van het stadsdeel bevorderlijk is voor de ontwikkeling van deze groep. De boodschap die toch blijft hangen is: als we moeilijk doen, krijgen we wat we willen. Hoe zal deze boodschap ze helpen in hun leven? Opvoedkundig gezien klopt het naar mijn idee niet. Als de stadsdeelraad echt serieus is met het kansen bieden aan jongeren, laten ze hier een kans liggen om deze jongeren iets mee te geven waar ze in hun leven wat mee kunnen: het besef dat als je iets zou willen hebben, je er ook moeite voor zult moeten doen, en dat je dat duurzamer bereikt in constructieve samenwerking. Toekomstig werkgevers gefeliciteerd! Hier komt weer een puike groep aan: Made in de Baarsjes!

Marco Bogers
 
Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?