10.2.08

 

Liever geen Frankenstein in De Baarsjes

PvdA wethouder Lodewijk Asscher heeft het wel eens over ‘het monster van Frankenstein’ als hij met enige schaamte praat over de miljoenen euro’s die jaarlijks in het welzijns- en jongerenwerk gepompt worden, mede door zijn eigen partijgenoten in de stad. Afgelopen dinsdag werd me weer eens duidelijk wat hij daar nu eigenlijk mee bedoelt. De prinsjes uit de Chassébuurt stonden weer eens op de agenda van een commissievergadering, en zorgden voor een nieuw hoofdstuk in deze voor mij onbegrijpelijke en onvergetelijke buurtsoap.

Dat een groepje jongeren in de Chassébuurt voor grote overlast zorgt is duidelijk. Dat zij een slechte relatie hebben met de huidige aanbieder van het jongerenwerk ook. Evenals het feit dat ze erg goed zijn in het bespelen van pers en politiek. Eind vorig jaar was daarom besloten om als stadsdeel ‘in te grijpen’. De groep kon tijdelijk in speeltuingebouw Mercator terecht voor drie wekelijkse inloopavonden en dat loopt tot dusver best goed. En daar bedoel ik mee dat de overlast op straat is afgenomen en de jongens het beter naar hun zin hebben.

De inzet is nu om tot het einde van het jaar deze groep risicojongeren te gaan ‘afpellen’. Oftewel: de meelopers proberen te overtuigen om weer mee te doen aan de reguliere activiteiten, die zich richten op talentontwikkeling. En om ook een andere vorm van registratie te vinden in plaats van het beruchte pasjessysteem. Een zware opgave, waarvoor nu met een offertetraject een aparte organisatie wordt ingehuurd.

Een wrang verhaal, maar tot zover kon ik het nog wel een beetje volgen. Een raadsmeerderheid wil nu eenmaal een speciale, positieve aanpak voor deze groep. En eerlijk is eerlijk, het is een nobel doel om op korte termijn zoveel mogelijk jongeren weer op het rechte pad te krijgen. Tót ik onder de streep las: € 304.743....

Drie ton inderdaad, die het Dagelijks Bestuur in totaal denkt te moeten besteden aan een handjevol jongeren tot het einde van het jaar. Voor een tijdelijk neer te zetten gebouw en begeleiding. Het ergste is dan dat er tijdens zo’n vergadering een soort van juichstemming heerst. Wat goed dat we de buurt op deze manier veiliger maken. En wat leuk dat onze probleemjongeren nu hun dik verdiende eigen plekje krijgen. Mijn collega’s van andere partijen deden hun best om de drie ton te relativeren: ‘Het is misschien wat veel, maar er valt ook nog wat geld vrij uit 2007’, en ‘zo komen we toch dichtbij een budgetneutrale oplossing’ of ‘een betere maatschappij is dat geld toch waard, niet?’

Sorry, maar in mijn ogen is het niet normaal of leuk om hier in korte tijd zoveel extra geld aan uit te geven. En als het al iets zou moeten zijn, dan is het een noodgreep. Blijkbaar is iedere bemiddeling tussen de groep en het huidige jongerenwerk kansloos. En met ‘alleen een harde aanpak van de overlast kom je er niet’. Als je het mij vraagt, is het heel triest dat er nu een aparte ruimte moet komen voor negen maanden, terwijl we in De Baarsjes beschikken over een peperduur, state of the art vrijetijdscentrum.

En de jongeren zelf? Krijgen zij hierdoor meer verantwoordelijkheidsgevoel? Of zelfvertrouwen om straks een stage te gaan doen, een vak te gaan leren? Zodat we ze over een paar jaar misschien alleen nog maar aan de balie bij het stadsdeel zien als ze hun paspoort of rijbewijs komen verlengen? Ik hoop het van harte.

En zo waren we die dinsdagavond als politici gezellig en betrokken aan het keuvelen over budgetneutraliteit, herbestemming van gelden, ruime kostenramingen en al wat meer. Totdat een luid gebonk weerklonk. Vanuit mijn ooghoek zag ik een reusachtige, gebochelde gestalte met een enorm waterhoofd de raadszaal binnenkomen: Frankenstein!!

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?