21.2.08

 

Straatcoaches bieden perspectief

Deze week ben ik samen met de gemeenteraadsfractie langs geweest bij de straatcoaches van de Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA). Nadat in Slotervaart al ervaring was opgedaan met dit concept, fietsen de straatcoaches in twee teams van twee sinds zomer vorig jaar ook door De Baarsjes. En met succes! In de voormalige snackbar Raphaël, nu Buurtpunt Chassé, sprak ik met coördinator Phil en straatcoaches Moussa en Jordi over de zaken die een straatcoach zoal tegenkomt.

Het was niet makkelijk voor de straatcoaches, toen zij begonnen in de Chassébuurt. Maandenlang waren er spanningen omdat overlastgevende jongeren langzaam het gevoel kregen dat ze niet meer de baas waren op straat. De buurt werd daarom ‘platgesurveilleerd’. Oftewel: jongeren werden door de straatcoaches uur na uur, kwartier na kwartier aangesproken op straat. Na een tijdje werd de overlast minder en hingen de jongeren niet meer in groten getale in de portieken. Want ‘waar jongeren in groepjes hangen, is helaas per definitie overlast en criminaliteit’, aldus Phil.

Straatcoaches hebben geen bijzondere bevoegdheden, zijn niet gewapend en mogen, net als iedere burger, mensen aanspreken op ongewenst gedrag en een verdachte van een strafbaar feit aanhouden in afwachting van de politie. Ze spreken de taal van de straat en maken gemakkelijk contact met jongeren. Bovendien zijn het stuk voor stuk professionele beveiligers en dat stralen ze ook uit. Het mooie van dit concept is dat de straatcoaches ook de ouders betrekken van jongeren die voor problemen zorgen. Op die manier wordt niet alleen perspectief geboden aan bewoners die eerst niet over straat durfden, maar ook aan de jongeren zelf.


Als ‘Mohammed heeft lopen kloten’, staan ‘gezinsbezoekers’ van de SAOA liefst al de volgende dag bij zijn ouders voor de deur. En uit de ervaringen van Moussa en Jordi blijkt dat ouders best geconfronteerd willen worden met wat hun kind uitvreet. In gezinnen waarin ouders de controle over hun kind verliezen, wordt een helpende hand gewaardeerd. Tijdens een tweede bezoek worden veelal afspraken gemaakt tussen gezinsbezoeker, ouders en de jongere over school, werk en/of gedrag op straat. Vervolgens worden die afspraken gecontroleerd. Op die manier kunnen ouders weer een stuk verantwoordelijkheid nemen voor hun kinderen.

Comments: Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?