17.8.09

 

Weer naar school

Afgelopen weekend was ik gelukkig niet de enige die schrok van de berichtgeving over de As Siddieq school in Het Parool. Onderwijzeres Hennie Metsemakers luidde de klok nadat ze een jaar had gewerkt voor deze school, met ook een vestiging in De Baarsjes.

Enkele jaren terug ben ik nog eens op bezoek geweest in een klas van de As Siddieq in De Baarsjes (zie foto). De school was toen ook al in opspraak geraakt door een ex-medewerker die het boekje 'Haram' had geschreven. Wat mij in die tijd opviel was de prettige sfeer en zichtbare inzet van onderwijzers en leiding om aandacht te geven aan burgerschap, de Nederlandse cultuur, vrijheid van meningsuiting etc. Hield er toen een positief gevoel aan over.

Als de beschuldigingen van Hennie Metsemakers waar zijn, zijn al die goede bedoelingen weer snel door een nieuw bestuur in de ijskast beland. De verhalen in Het Parool liegen er niet om. Spreekverboden voor onderwijzers, lesstof over de afschaffing van het christendom, verplichte Koranrecitatie in het Arabisch en allerlei orthodoxe regels over kleding en gedrag. Kortom: een gevaar voor onze rechtsstaat en tolerante stad. Als je onze Amsterdamse kinderen zo onderwijst, kweek je mensen die totaal buiten de samenleving staan, niet succesvol kunnen zijn en een des te grotere kans hebben om te radicaliseren. Ingrijpen dus. Als dit alles waar is, kun je zo'n school maar beter sluiten en snel naar een alternatief zoeken voor de kinderen.

Gelukkig was er in hetzelfde Parool ook positief nieuws op de eerste schooldag na de zomervakantie. Het 'luxeverzuim' van kinderen in De Baarsjes schijnt erg mee te vallen dit jaar. Er zijn altijd ouders die besluiten -bijvoorbeeld vanwege een goedkoper ticket- later terug te keren van vakantie. Hierdoor lopen kinderen het risico op achterstand te komen. Dit jaar krijgen zulke ouders een boete van minimaal 50 euro per dag. Bureau Leerplicht was vanochtend positief gestemd, en denkt dat het aantal kleine spijbelaars op de tien basisscholen in De Baarsjes een flink stuk lager is dan de 74 van vorige zomer.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?