18.9.09

 

Iftar in Club Rainbow

Vanavond ben ik langsgeweest bij de iftar (onderbreken van het vasten) georganiseerd door de Buurt Betrokken Bewoners in Club Rainbow in de Van Speijkstraat. Aan het begin van de avond leek het wat magertjes qua opkomst, maar vlak voor aanvang stroomde de zaal dan toch vol met een leuke mix van buurtbewoners, vrijwilligers en 'professionals' waar ik volgens een mevrouw ook toe behoor als deelraadslid ;)

Voordat de harira soep en andere lekkernijen werden binnengebracht, vertelde een priester over de betekenis van het vasten in het christendom, en een imam over de betekenis van de ramadan, tijdens welke moslims dichter bij hun religie komen en zorg voor armen een centraal thema is. Eye-opener voor mij was het moment waarop de imam naast me een kaartje tevoorschijn toverde met daarop een schema met exacte tijden waarop moslims in Nederland het vasten mogen onderbreken. Met afwijkingen van 2/3 minuten voor de regio Rotterdam en de regio Eindhoven (!) Om precies 19.55 uur konden we dus -eindelijk- gaan tafelen. Als ik het goed heb begrepen, weten de meeste moslims in Nederland vannacht pas of het einde van de ramadan (Suikerfeest) op zondag of op maandag valt. Dat hangt ervan af of de 'sikkel van de nieuwe maan' wordt waargenomen door gezaghebbende voorgangers. Met een beetje mazzel wordt het maandag, zodat Amsterdammers hun familie kunnen ontvangen zonder last te hebben van de goedbedoelde maar verder symbolische en zinloze autoloze zondag ....

Opmerkelijk was dat ik vanavond door verschillende buurtbewoners werd aangeschoten: "Goed zo van Mark Rutte, die motie van wantrouwen!"


Comments:
Een VVD-bolwerk, dat La Rainbow :-)
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?