11.10.09

 

De lokettendans

Vrijdag ging ik langs bij de open avond over mantelzorg in de Hudsonhof, een onderwerp dat mij als deelraadslid en als liberaal aanspreekt. De avond was georganiseerd door Jill Ford (zie foto) van stichting Gehandicaptenplatform. De zaal zat lekker vol en de stemming zat er goed in door presentator Eelco van het Beleidstheater en zanger Bart die van achter zijn piano de discussie meerdere malen op ludieke wijze samenvatte.

Ik was nog maar net gaan zitten en werd al uit het publiek gehaald om samen met een mevrouw de "lokettendans" voor te doen. Het was de bedoeling om uit te beelden hoe moeilijk het af en toe is voor mantelzorgers om door de bureaucratie heen te breken en een helder antwoord te krijgen op hun vragen aan het loket op het stadsdeel of het WMO zorgloket. Zette zij een stapje naar voren, ging ik naar achteren en wilde ze naar links, dan bewoog ik mee om te zorgen dat ze er niet langs kwam. Wij de grootste lol natuurlijk.

Later op de avond gingen we wat dieper in op de wensen die mantelzorgers hebben. Samen met D66 deelraadslid Shanta Singh werd ik wederom naar voren gehaald, maar nu om in te schatten of die wensen reƫel waren. Beter toegankelijke psycho-sociale zorg? Jazeker. Een telefoonlijn om af en toe eens je frustraties en problemen kwijt te kunnen? Komt er. Een boekje met de belangrijkste vragen en antwoorden voor mantelzorgers in jip en janneketaal? Misschien, als daar echt behoefte aan is. Meer mogelijkheden om de mantelzorg af en toe eens te laten overnemen door een vrijwilliger? Wordt aan gewerkt. Een wereldreis? Kansloos!

Het was een positieve bijeenkomst. Wat bleef hangen, is dat mantelzorgers vooral simpelweg waardering willen voor datgene wat ze doen. En terecht, want de verzorging van een ziek familielid of vriend kan een intensieve dagtaak zijn. Daarom steunt de VVD het nieuwe mantelzorgbeleid in Amsterdam, en zullen we scherp volgen of de uitwerking ervan recht doet aan onze mantelzorgers.

Nieuw fenomeen in dit kader is het 'zorghotel', een plek waar de zorgvrager enkele dagen kan worden verzorgd, zodat de mantelzorger even tijd heeft voor zichzelf of bijvoorbeeld een weekendje weg kan. Als organisaties initiatieven nemen om in stadsdeel West zo'n zorghotel te vestigen, zal de VVD daar zeker positief tegenover staan!

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?