27.10.09

 

Liberaal Roemenië

Vandaag was de eerste dag van een uitwisseling met locale VVD politici met de liberale PNL partij in Roemenië. Van tevoren wist ik niet goed wat ik hiervan moest verwachten, maar tot dusver is het onwijs leerzaam en leuk!

Gisteravond op Schiphol kennisgemaakt met VVD fractievoorzitters en lijsttrekkers uit Groningen, Leeuwarden, Breda, Leiden en Utrecht. Vandaag samen in een busje Boekarest doorkruist. Op zichzelf al nuttig vanwege alle gesprekken over de aankomende campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen en de issues die momenteel spelen in ieders gemeente.

We begonnen vanmorgen op het hoofdkwartier van de “Partidul National Liberal” waar we een discussie voerden met voormalig minister van Binnenlandse Zaken en huidig senator Cristian David. Het ging onder meer over de vlaktaks, een standaard belastingtarief van 16%, ingevoerd door de liberalen in de vorige regeringsperiode. Een idee dat mij echt aanspreekt, ook in de Nederlandse context. Stel je toch eens voor dat we alle huidige rompslomp, regelingen en belastingen kunnen vervangen door een standaard belastingtarief van –pak ‘m beet- uhh .. 22%?

Vervolgens reden we door Boekarest langs het voormalige paleis van Ceaucescu, waar nu het parlement en de senaat zitten (zie foto). Dit gebouw is –op het Pentagon na- het grootste ter wereld en we zullen het woensdag van binnen zien. Ook reden we langs het balkon waar Ceaucescu (in 1989?) zijn laatste toespraak hield, en zwaar werd weggehoond. Een surrealistisch plaatje dat ik nog in mijn hoofd had omdat het als kind indruk op me heeft gemaakt….

We brachten een bezoek aan burgemeester Chiliman van ‘district 1’ , het stadsdeel Centrum van Boekarest, die ons vertelde hoe hij grote bedrijven heeft verleid om kantoren te openen in Boekarest. Daarna reden we door naar Giurgiu, een stadje aan de Donau, op de grens met Bulgarije. Hier zijn we door burgemeester Iliescu ontvangen en ingelicht over de plannen voor een nieuwe goederenhaven én een jachthaven, deels gefinancierd door Europese gelden. ‘s Avonds hebben we nog een Roemeense Europarlementariër ontmoet en met z’n allen een biertje gedronken in een leuke kroeg. Toevallig kwamen we daar een Nederlandse expat tegen die bekende dat ie de vorige verkiezingen voor de PVV had gestemd. Veel discussie en een paar biertjes verder toch maar terug gegaan naar het hotel, waar ik nu uitgeput een eind brei aan deze blog ….


Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?