24.10.09

 

Ondernemertje pesten

Sinds ik in de M.H. Trompstraat woon, koop ik mijn groenten en fruit iedere week bij de groenteboer Yusufoglu in de Reinier Claeszenstraat, een goedlachse Turkse Amsterdammer die met zijn zoons de zaak runt. Het is echt zo’n buurtzaak die kwaliteit verkoopt, wat ook blijkt uit het grote aantal vaste klanten. Ik vind het heerlijk om dit soort adressen in de buurt te hebben. Ook is het altijd weer grappig als ik zoon Fatih in de stad tegenkom en een klein praatje maak. Het geeft het gevoel dat je echt in een buurtje woont, waar je de mensen kent en zelf ook gekend wordt.

Laatst vertelde Yusufoglu me dat hij afgelopen zomer altijd drie kratjes tegen het muurtje naast de ingang had staan. Die stonden noch de buren noch voorbijgangers in de weg. Tot het moment dat een ambtenaar van het stadsdeel de zaak binnenkwam en vertelde dat die kratjes daar wegmoesten. De bewuste plek valt namelijk net niet binnen de vergunning voor de uitstalling. Hoewel het hier gaat om een klein issue, vindt Yusufoglu het als ondernemer vervelend. Hij overweegt zelfs om handtekeningen van alle buren te verzamelen en alsnog het stadsdeel te vragen om de drie kratjes te gedogen.

Zomaar een klein voorbeeld van het ‘ondernemertje pesten’ , waar je in mijn ogen weinig mee opschiet. Handhaving van de regels is ontzettend belangrijk, maar ontaardt soms wel in krampachtige bureaucratie waar je een ondernemer als mijn groenteboer helemaal moedeloos van kan maken. Waarom niet de situatie nog eens beoordelen? Eerst eens meedenken in plaats van tegenwerken.

De VVD wil graag de reclame- en precariobelasting voor ondernemers in Amsterdam afschaffen. Hiermee gaan de inkomsten voor de overheid wat omlaag, maar worden ondernemers wél gestimuleerd om datgene te doen waar ze goed in zijn: ondernemen. En de controversiële kratjes bij mijn groenteboer? Ik heb met onze wethouder Economische zaken, Ab Cherribi, afgesproken om eens samen boodschappen doen in de Reinier Claeszenstraat. Wie weet leidt het nog tot nieuwe inzichten!


Comments:
Dag Tom,
Ik weet niet beter dan dat de ondernemer in Zaanstad woont.
Groet,
G.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?