9.12.09

 

Onrust in de Ayasofya moskee


Deze week was het Broederhuis aan de Postjesweg volop in het nieuws. In dit gebouw zit al enkele jaren tijdelijk de Ayasofya moskee van het Turkse Milli Görüs. Zij zouden in het Broederhuis blijven totdat de Westermoskee af zou zijn. Door die Westermoskee lijkt nu definitief een dikke streep te zijn getrokken. De tijdelijke huisvesting van de gelovigen liep echter vorige week af. Er ligt namelijk een rechterlijke uitspraak dat Milli Görüs op 1 december 2009 het pand aan de Postjesweg moet verlaten.

Het bestuur van de moskeevereniging lijkt nu te weigeren om het Broederhuis te verlaten. Ik besloot vandaag om er na mijn werk zelf even langs te gaan. Vele spandoeken hangen voor de gevel met teksten als “Wij blijven hier totdat de Westermoskee afgebouwd is” maar ook “Minaretten in Zwitserland, Moskeeën in Nederland”. Terwijl er in de grote zaal boven nog flink werd gebeden, vertelde een jong bestuurslid me dat de moskeegangers liever niet naar het alternatieve pand op een industrieterrein gaan. Een aanbod van woningbouwvereniging Stadgenoot, als alternatief voor het Broederhuis. Dat moet namelijk zeer binnenkort tegen de vlakte als onderdeel van het project Augustinuspoort, de ontwikkeling van een woonservicewijk met veel voorzieningen voor ouderen. Maar dan moeten de gelovigen eerst het gebouw verlaten. Het bestuurslid vertrouwde me toe dat het moskeebestuur vrijdag met nieuws naar buiten komt. Ik ben benieuwd.

Natuurlijk is dit een vervelende situatie voor de moskeegangers en vooral de oudere bezoekers die in de buurt wonen van de huidige locatie. De alternatieve locatie is veel minder goed bereikbaar. Maar tegelijkertijd was het al jaren bekend dat ze op 1 december 2009 de Postjesweg moesten verlaten. Er lag een bouwvergunning van het stadsdeel om de Westermoskee te bouwen, welstand was akkoord en het is vooral aan Milli Görüs en de moskeevereniging zelf te wijten dat ze de financiering niet rond hebben gekregen en zichzelf in de problemen hebben gewerkt.

Met de spandoeken en de weigering te vertrekken lijkt het moskeebestuur zich nu als slachtoffer neer te zetten, en zich bovendien tot de overheid te richten. De rol van het stadsdeel is in deze kwestie echter uitgespeeld, afgezien van de vergunningen die nog moeten worden afgegeven voor de nieuwbouw voor Augustinuspoort. Ik vind dat dit prestigieuze project voor de buurt niet vertraagd mag worden. Daarom hoop ik dat het moskeebestuur er toch nog uitkomt samen met Stadgenoot, zodat de gelovigen vrijwillig vertrekken naar een andere locatie en Stadgenoot straks niet hoeft over te gaan tot een ontruiming.

Comments:
Helemaal mee eens. Het is toch bizar dat men nu denkt te kunnen blijven zitten in dit pand totdat elders een alternatief gevonden is dat wel naar hun zin is?
Feitelijk hadden ze er december 2008 al uit gemoeten dus ze hebben nogmaals een jaar respijt gekregen om zelf een andere locatie te bedenken. Als ik er weleens langs fiets hoop ik altijd dat die mannen buiten op hun stoeltjes zitten te filosoferen over hun aanstaande vertrek en hoe ze de boel gaan inpakken. Blijkt een misvatting te zijn.....
 
Zo is het, dit was al heel lang bekend. Het alternatief dat Stadgenoot aanbiedt, is zeker niet ideaal. maar zoals je zegt: er is tijd genoeg geweest om na te denken over andere locaties. Ik ga er trouwens van uit dat het nog even duurt voordat de mensen van Ayasofya echt weg moeten. Er zal wsl. pas na de winter worden gebouwd op die locatie. Kortom: er is nog steeds tijd voor Ayasofya om zelf een andere plek te vinden.
 
Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?