30.12.09

 

Vragen aan DB over begaanbaarheid straten in De Baarsjes

Vorige week was het een drama in Nederland met de treinen en op de weg. Ook in de buurt was het op veel plekken spekglad en gevaarlijk. Zeker voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn.

Wat me opviel is dat veel winkeliers (en zelfs de Albert Heijn aan de Postjesweg) niet de moeite namen om hun stoep schoon te vegen of zout te strooien. Ook leken de strooiwagens in veel (zij)straatjes pas langs te komen toen de dooi alweer begon in te vallen.

Omdat er weer een periode aankomt van kou en wellicht gladheid, heb ik vragen gesteld aan portefeuillehouder Coos Hoebe. Ook heb ik namens de VVD fractie een oproep gedaan aan het Dagelijks Bestuur om –zodra de verkeersveiligheid, toegankelijkheid en begaanbaarheid in gevaar komen- extra inzet te plegen.

Van een bewoner uit de Witte de Withstraat kreeg ik een email over de gladheid, en het feit dat zo weinig mensen hun eigen stoepje schoon en veilig houden. Deze bewoner heeft er zelfs een weblog over gestart op stoepje.web-log.nl

Ik besefte me opeens dat ik stiekem ook zo’n bewoner ben die zelden of nooit de moeite neemt om even de stoep aan te vegen of wat zout te strooien…. Voordat ik dit stukje schreef heb ik daarom mijn eigen stoep netjes schoongeveegd. Een heerlijk gevoel, twee maanden voor de verkiezingen ;-)

Comments:
Beste Tom Leest,
dankjewel voor je blog. Je schrijft leuk en bondig. Maar toch even een opmerking van een taalpurist (want een politicus moet niet alleen zuiver denken maar ook zuiver schrijven): het werkwoord "beseffen" is niet wederkerig. Je kunt beter "zich realiseren" gebruiken. Het is dus ofwel: "ik besef dat..." ofwel: "ik realiseer me dat...". Sorry hoor, voor deze muizenis...
 
Geen muizenis hoor, bedankt! Zal er de volgende keer op letten;)

Groeten,
Tom
 
Mensen kunnen ook schrijven vanuit hun gevoel en geen enkele politicus is als Neerlandicus begonnen. ; )

Een èchte Amsterdammer hoort zijn stoep schoon te vegen. De tijden zijn veranderd en nog maar zelden worden de ruiten gelapt, maar dat heeft dan ook niets met veiligheid te maken. ;)
De kinderen hebben heerlijk sleetje gereden, maar zelf heb ik sinds een paar weken een gescheurde enkelband doordat ik ben uitgegleden.

Als klap op de Nieuwjaarsvuurpijl gleed ik gisteren uit op het mr Visscherplein toen ik gezamenlijk met de kinderen het speelparadijs Tun Fun verliet en stuiterde vloekend, tierend en pijnlijk voort op de alreeds gekwetste enkel.
Het is mij dan ook een raadsel waarom de grote stoep, gelegen tussen de Portugees Joodse synagoge en Tun Fun niet werd geveegd, terwijl er zoveel toeristen en ouders met (bak)fietsen passeren die de kassa tijdens deze Kerstvakantie zeer goed vullen.

Voor wat betreft de medewerkers van de Portugees Joodse synagoge kan ik mezelf daar enigszins iets bij voorstellen, daar de synagoge niet wordt verwarmd en deze waarschijnlijk geen ijs meer kunnen zien. :)
Maar onbegrijpelijker is het voor mij dat ouders met kinderen van de zeer gladde trap, zonder goede leuningen, moeten neerdalen om het speelparadijs te kunnen bereiken.

De Amsterdamse mentaliteit om voor elkaar te zorgen en welke generaties lang heeft gewoed, is nog maar ver te zoeken.
Als je vroeger de stoep niet schoonmaakte, dan werd je door de hele buurt voor asociaal uitgemaakt en zelfs uitgescholden.
Misschien moet iedereen maar weer eens op zijn Amsterdams gezegd “een tierelier” weggeven. ;)

Goed zo, Tom! Ik hoop dat je ook na de verkiezingen de stoep blijft schoonvegen. ;)
Zout strooien heeft overigens geen zin als er al een dikke laag ijs op de stoep ligt, dan wordt het scheppen, hakken en breken! ;)

Nu weer even met mijn pootje omhoog. ;(

Vriendelijk groet, Marjon
http://mmarjon.wordpress.com/ ;)
 
Sterkte met je enkel!
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?