31.1.10

 

Eerste debat, flyeren in de sneeuw


Zaterdag was het dan zover: het allereerste debat met de andere lijsttrekkers in Amsterdam-West . Deze primeur was voor de Stichting Amsterdams Centrum 30 juni-1 juli, de organisatie die jaarlijks de herdenking van het slavernijverleden organiseert op het Surinameplein. De middag ging over stille armoede in de Surinaamse gemeenschap, grote schooluitval onder Surinaamse en Antilliaanse jongeren en of er meer aandacht moet komen voor het slavernijverleden in het onderwijs aan de basisscholen in Amsterdam.

Een echt debat was het niet, omdat we als lijsttrekkers niet op elkaar mochten reageren. We konden vooral onze standpunten uiteen zetten en vragen uit de zaal beantwoorden. Het was een mooie gelegenheid om mijn concurrenten een eerste keer af te tasten en in actie te zien;) Ik liet Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Martientje Kuitenbrouwer (PvdA) in verbijstering achter met mijn pleidooi voor inkomensondersteuning voor die Amsterdammers die het anders ├ęcht niet redden. Zij houden natuurlijk liever het beeld in stand van die kille, zakelijke VVD die blind is voor het feit dat er gezinnen in ons stadsdeel zijn die het zwaar hebben en een steuntje in de rug nodig hebben. Onzin, maar het hoort bij de beelden die nog steeds hardnekkig bestaan over iedere politieke partij. Soms kloppen die stereotypes, maar soms ook niet.

Bijzonder is altijd om in campagnetijd de reacties te zien van mensen als je ze een VVD-flyer voorhoudt. Zo ook na het debat, toen we met ons fantastische team voor de Albert Heijn in de Postjesweg nog een uurtje gingen flyeren. In de sneeuw! Sommige voorbijgangers trekken spontaan een zuur gezicht, anderen wensen ons alle succes toe en nemen een extra flyer mee voor hun buurman. En dan zijn er nog die mensen die lang geleden al zijn afgehaakt. Voor hen zijn politici per definitie zakkenvullers en dat laten ze je dan ook luid en duidelijk weten. Jammer, maar het hoort er bij. Ik hoop stiekem dat ook die mensen ooit eens stoppen voor een praatje, en weer het vertrouwen terugkrijgen in hun raadsleden. Ik zal er in ieder geval alles aan doen!

Comments:
Beste Tom,

Natuurlijk liet je de andere lijstrekkers in verbijstering achter. In november dit jaar diende je nog een amendement in op de van De Baarsjes met als doel extra middelen voor armoedebestrijding te schrappen. De reden: De Baarsjes doet al genoeg. Dat ten tijde van crisis! Dat is een feit en geen beeld.

Hartelijke groet,

Godfried Lambriex
 
Precies, De Baarsjes doet al veel op dat vlak. En daar staat de VVD in principe achter. De vraag zou echter moeten zijn: hoe kunnen we de dingen die we doen, beter doen? Schuldhulpverlening zoals het op dit moment is georganiseerd, werkt niet goed. Dan heeft het dus geen zin om allerlei extra druppels op een gloeiende plaat te blijven gooien.

Het tijdig signaleren van armoede is een lastige opgave, maar bereik je niet door een paar trainingen te organiseren voor een paar mensen. Het barst van de instanties, die te maken krijgen met armoede. Die instanties zijn op allerlei manieren voortdurend met elkaar en met het stadsdeel in overleg. Gebruik dat.

Je noemt natuurlijk niet de motie die wij samen met GL indienden, voor een vervolg op een succesvol project (Hands on/De Buurtfirma) om allochtone mannen aan het werk te krijgen. Ik baal er eigenlijk van dat het nodig was om die motie in te dienen. Er is nu gelukkig geld gereserveerd, maar of dat project daadwerkelijk wordt voortgezet is nog steeds afhankelijk van allerlei zaken, DWI, etc.
 
Op welke VVD stem ik? Want Eric van de Burg (lijstrekkker VVD centrale stad) wij onlangs in de Metro tegen inkomensondersteuning terwijl de VVD in West wel voor ondersteuning is. Tegenstrijdige standpunten waar ik als kiezer de VVD niet vertrouw. Temeer als Leest in november tegen extra armoede-ondersteuning heeft gestemd.


Frank van Lanschot
 
Beste Frank,
Je stemt (hopelijk) op een VVD die zich wel degelijk realiseert dat er armoede bestaat in Amsterdam, en dat we daar iets aan moeten doen. Ook Eric vd Burg houdt deze lijn aan. De VVD wil hier echter niet te ver in doorgaan. De 50.000 euro waar ik tegen stemde in De Baarsjes in november, waren in mijn ogen puur symbolisch en misten volledig hun doel. Die euro's kwamen bovenop miljoenen euro's, die op hun beurt eerder ook al waren aangevuld met de goedkeuring van de VVD. Wij zijn bv. zowel in Westerpark als in De Baarsjes voorstander geweest van huisbezoeken, waarbij kwetsbare gezinnen worden bezocht. Zoals eigenlijk bij veel beleid, geldt voor de VVD: wat aantoonbaar werkt, effectief/effici├źnt is en het probleem oplost, kan op onze steun rekenen.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?