24.1.10

 

Mooi Surinameplein


Afgelopen zaterdag was weer een drukke campagnedag. Terwijl het grootste deel van het VVD-team flyers uitdeelde in de Helmersbuurt, ging ik canvassen rond het Surinameplein. Echt aanbellen dus! Daar was ook alle reden toe, omdat er veel onrust is ontstaan bij bewoners over de plannen met het plein.

Iedereen is het er wel over eens dat het Surinameplein een nieuw jasje verdient, maar afgelopen week werd duidelijk dat de linkse Dagelijks Besturen van Oud Zuid en De Baarsjes al een duidelijke voorkeur hebben voor één variant. In deze variant wordt het plein volledig volgebouwd. Het plein verdwijnt dan als zodanig en er ontstaat een Surinamelaan die overgaat in de Overtoom. Dit alles werd ons als raadsleden voorgeschoteld als voldongen feit. En bewoners waren al helemaal niet goed betrokken bij de planvorming. Dat terwijl veel bewoners door deze plannen hun uitzicht verliezen en wellicht de waarde van hun huis zien dalen. Oftewel: een bestuurlijke miskleun!

Voor ons als VVD fractie was dit reden om tegen te stemmen en wethouder Cherribi te verzoeken om nu geen strategisch besluit te nemen over het 'plan Surinamelaan'. Wij willen onder het Surinameplein wel graag een P+R voorziening. Bovengronds komt er wat de VVD betreft een flinke kwaliteitsimpuls, maar hierbij moet het open, groene karakter van het plein behouden blijven.

Tijdens mijn ronde afgelopen zaterdag kreeg ik veel leuke reacties! Ik moest weer even terugdenken aan de tijd dat ik voor de Obamacampagne de deuren langsging in Philadelphia. Verschillende bewoners gaven aan dat ze geen behoefte hebben aan de megalomane plannen. Liever zien zij kleine verbeteringen, zoals bloembakken en een beter onderhouden plantsoen. Wat me ook opviel was dat veel mensen bezig waren met klussen of verven in hun (nieuwe) huis: positief!

Comments:
Gelukkig gingen de 'linkse' fracties iets verder dan alleen om uitstel te vragen. Zij hebben de portefeuillehouder opgedragen het B&W geen plannen voor te leggen waarin het plein helemaal volgebouwd zal worden. Daar is namelijk niet alleen de buurt tegen, maar nagenoeg de hele raad (m.u.v. D66). Het ziet er niet naar uit dat dat na de verkiezingen gaat veranderen. Het is dus het beste nu al een duidelijke richting te geven, voordat de aandacht voor het Surinameplein na de fusie misschien verslapt. Geen uitstel, maar nu al werken aan een Mooi Surinameplein!
 
Fantastisch, bedankt voor jullie steun. Beter had je het nooit zover laten komen Sven, en had je je partijgenoten op het pluche wakker geschud. Wat je precies nu wil aanpakken is mij onduidelijk, kleine verbeteringen zijn altijd goed. Grotere plannen moeten wat de vvd betreft toch echt beter met bewoners worden voorbereid voordat ze naar B&W worden doorgesluist.
 
Beste Tom,

wat een verademing om op jouw blog te lezen dat ik niet de enige ben die de plannen van het huidige bestuur voor het Surinameplein megalomaan vind! Los van alle symptomen van een narcistische persoonlijkheidsstoornis, getuigen de plannen van een wanstaltig wereldbeeld van deze besturen. Waarin mensen vrolijk op het Surinameplein een electrische auto (en dan weer parkeergeld betalen?) of een fiets gaan huren of op een boot gaan wachten als ze met de auto naar Amsterdam komen. Onzalige ideeën.

Bent u het mij eens dat het voor de hand ligt om een P+R te realiseren bij het station Lelylaan, alwaar men naast dezelfde trams 1 en 17 ook op de metro én de trein kan stappen? Voor mensen die de binnenstad in willen een gunstigere locatie dan de P+R op het Bos en Lommerplein, omdat men daar over kan stappen op de trein naar CS, of tram 1 kan pakken naar het Leidseplein... Als men dan ook nog eens besluit ipv de NZ-lijn een metroverbinding tussen Sloterdijk en CS aan te leggen, zijn we weer een stap verder.

Verder vraag ik mij als bewoner van het gebouw de Klokkenhof af waarom in ieder voorgesteld plan mijn gebouw gesloopt moet worden. Een gebouw dat op de lijst gemeentelijke monumenten staat en waar 144 mensen met heel veel plezier wonen. Waarom wil dit gemeentebestuur 144 mensen (voornamelijk studenten en starters, juist het 'menstype' dat men juist aan wil trekken) op straat wil zetten. Het klokkenhof en zeker haar bewoners zijn van het 'menstype' dat juist cachet aan deze buurt (met het gevaar zelf narcistisch over te komen). Dat het gebouw niet past in de wanstaltige natte - 'Al Gore' 'cradle-to-cradle' 'grootstedelijk' 'CO2 is echt wel belangrijk om je mee bezig te houden in de gemeente' 'ontmoetingsplek is geen raar woord' 'nee parkeer je auto en neem de boot achter het Surinemplein' - dromen van deze gemeentebesturen interesseert mij niet zo veel.

Blijkbaar begrijpen deze mensen weinig van de charme van het Surinameplein. Het is juist geen Mercatorplein of Bos en Lommerplein. Walgelijke producten ontsproten uit de breinen van hetzelfde 'menstype' dat op het punt staat om het Surinameplein te verkrachten en 144 nette mensen te verneuken.
Daarnaast is het Surinameplein een nettere buurt dan het bestuur blijkbaar denkt. Volgens mij worden de 'drugsdealers' die genoemd worden in de nota's en plannen verward met de mensen die voor de locale GGZ instelling keurig buiten staan te genieten van een sigaret (ik kan me niet voorstellen dat echte drugsdealers hun sigaret ook keurig doven in de asbak voor de deur daar). De bewoners die ik spreek voelig zich veilig op het Surinameplein. Als er drugs wordt gedeald op het plein zou men misschien kunnen overwegen de politie daarvan op de hoogte te stellen? Ondertussen overweeg ik zelf om de politie naar de gemeentebesturen van de Baarsjes en Oud Zuid en gelijk ook naar Maarten van Poelgeest sturen, ik verdenk deze mensen er van dat zij meer drugs gebruiken dan er op mijn plein verkrijgbaar is. Of kunnen deze mensen niet gewoon vervangen worden door een nuchterder 'menstype', wat denk jij Tom?

Vrolijke groeten van een aantal bewoners van het Surinameplein.
 
Misschien kun je ons gelijk uitleggen waarom mensen geen commentaren achter kunnen laten op de site http://www.surinameplein.info/.
 
Een P+R voorziening bij Lelylaan zou ook een mooie plek zijn inderdaad, zou me daar verder in moeten verdiepen (is vast weleens onderzocht).

Denk niet dat er veel mis is met het 'menstype' van onze bestuurders, ze laten zich alleen in met verkeerde partijen en denkbeelden;)

Zag dat op die website een besloten forum is en je dus blijkbaar niet zomaar kunt reageren. Ik ook niet. Beetje jammer. Hebben jullie je aangemeld?
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?