19.2.10

 

Coffeeshops welkom in West, maar niet in De Baarsjes!

Morgenmiddag is om 13.00 uur een bijzonder debat, georganiseerd door coffeeshop "Bij" in de Bonairestraat. Het debat vindt plaats op de stoep voor de coffeeshop, er is warme chocolademelk en alle buurtbewoners zijn uitgenodigd! Ik voer het debat namens de VVD.

Eigenares van "Bij" Mariska van Putten, runde eerder coffeeshop Boerejongens op nog geen 50 meter afstand. Tussen "Bij" en "Boerejongens" in was tot voor kort jongerencentrum Highschool gevestigd. Dit centrum is onlangs gesloten vanwege wapen- en drugsbezit onder de jongeren. Kortom: een buurtje waar veel potentie is voor overlast, zeker als je bedenkt dat klanten van heinde en verre hun wiet komen halen in "Boerejongens" en "Bij", vanwege de uitzonderlijke kwaliteit. Zeggen ze.

Maar Mariska is een onderneemster met oog voor de buurt. Zij nam klachten serieus en huurde zogenaamde 'gastheren' in, twee mannen die dagelijks van 16.00 tot 01.00 uur op straat zijn en zorg dragen voor een veilige en leefbare buurt. Door klanten aan te spreken, maar soms ook door zelf simpelweg met de papierprikker een rondje te lopen.

Een heel positief voorbeeld van hoe een coffeeshop er het beste van kan maken. Dit neemt echter niet weg dat er in De Baarsjes nog steeds teveel (overlastgevende) coffeeshops zijn. Veertien op 1,6 vierkante kilometer. En dat terwijl er in de rest van stadsdeel West slechts een handjevol te vinden is. Aan de andere kant van de A10 heeft een stadsdeel als Slotervaart, waar veel klandizie zit, zelfs niet één coffeeshop.

Een rare situatie, waar de afgelopen jaren weinig tot niets aan is gedaan. De VVD is niet tegen coffeeshops, en zeker niet tegen goede, betrouwbare ondernemers. Wij willen geen uitsterfbeleid of een verbod op coffeeshops in de nabijheid van scholen, zoals het CDA en de Christenunie. Maar als er in West dan toch een nieuwe coffeeshop bijkomt, laten we dan alsjeblieft heel goed kijken naar de locatie. Oftewel: geen coffeeshop erbij in De Baarsjes!

Onlangs heeft coffeeshop "Bij" zelf het initiatief genomen om toestemming te vragen voor verplaatsing van de coffeeshop naar een stadsdeel waar dringend behoefte is aan meer coffeeshops. Een uniek voorstel. De bal ligt nu bij het aankomende stadsdeelbestuur. Wat mij betreft moeten we als politiek coffeeshops scherper aanspreken op hun verantwoordelijkheden als ondernemers in de buurt. Daarnaast verdienen initiatieven als deze van coffeeshop "Bij" politieke steun. Laten we ondernemers als Mariska van Putten helpen bij het vinden van een geschikte locatie. Een concentratie van coffeeshops zoals in De Baarsjes heeft namelijk een negatieve impact.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?