14.3.10

 

Coalitievorming

Afgelopen donderdagavond was de zogenaamde ‘duiding’ van de verkiezingsuitslag met alle gekozen raadsleden van de nog te installeren raad van Amsterdam-West. Fantastisch dat hier zoveel bewoners op af kwamen. Een aantal mensen kon zelfs de zaal niet binnen, zo druk was het! Het is duidelijk dat de verkiezingen drie winnaars hebben opgeleverd: D66 (+3 zetels), VVD (+1 zetel) en De Groenen (+1 zetel). Daarnaast is GroenLinks redelijk stabiel gebleven, en hebben de SP en de PvdA verloren. Met name de PvdA, die een derde van haar stemmen verloren heeft ten opzichte van 2006. Enige bescheidenheid is dan op zijn plaats, heb ik donderdag ook gezegd.

Wij zijn in West met ruim 20% gegroeid ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2006. In Oud-West is de VVD zelfs de grootste partij geworden. Een prachtig resultaat, dat ik zie als beloning voor de consistente lijn van afgelopen vier jaar, de sterke campagne en onze inzet op thema’s als veiligheid, parkeren en economie. Veel bewoners hebben dit keer een liberale partij boven de sociaal-democratie verkozen omdat ze weten dat de economie weer moet gaan draaien, ondernemen moet worden gestimuleerd en omdat ze weten dat een goed milieubeleid niet gelijk hoeft te staan met het wegpesten van automobilisten.

De komende weken staan in het teken van de onderhandelingen. Die beginnen met een informatieronde. De PvdA heeft als grootste partij, met instemming van de rest, Maarten Voster (oud wethouder Westerpark) gevraagd om als informateur een ronde te maken langs alle partijen. Naast onze inhoudelijke speerpunten, is voor de VVD belangrijk dat het nieuwe bestuur een brede meerderheid in de raad kent, en dat winnaars van de verkiezingen deel uitmaken van dat bestuur. Onze inzet is om deze voorwaarden af te dwingen en mee te besturen in een coalitie waarin we zoveel mogelijk van ons programma kunnen realiseren. Spannend!

Na afloop van de bijeenkomst donderdag, was er ook een mogelijkheid om kennis te maken met bewoners. Met name veel organisaties maakten hier gebruik van. Ik heb nog een tijd staan praten met organisaties als de dierenbescherming, Turkse raad, de vrienden van het Rembrandtpark, een kunstenaarscollectief, en het steunpunt Wonen, evenals met veel bewoners en ondernemers. Ik was echt overrompeld door de grote opkomst en betrokkenheid van aanwezige mensen, een mooie start van het politieke seizoen!

Comments:
Nu maar hopen dat het spannend blijft, Tom.
Grote winnaar was D66, voorstander en opsteller van het plan destijds voor het invoeren van betaald parkeren in Amsterdam.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?