27.3.10

 

Impasse

Afgelopen woensdag was de tweede bijeenkomst met alle beoogde raadsleden van stadsdeel West over de coalitievorming. Wederom waren er te weinig stoelen voor de vele bewoners die hier op af kwamen! Mooi was ook dat bijna ons gehele VVD campagneteam aanwezig was:)

Informateur Maarten Voster presenteerde zijn rapportage, het resultaat van een informatieronde bestaande uit gesprekken met alle partijen. Hieruit bleek dat GroenLinks en de PvdA elkaar stevig vasthouden. Beide partijen hebben blijkbaar lekker samengewerkt de afgelopen jaren, en beschikken over een meerderheid van 15 zetels (die trouwens slechts 47,7% is als je kijkt naar het aantal stemmen). Je kunt niet ontkennen dat de PvdA een gigantisch pak slaag heeft gekregen en dat ook GroenLinks in West stemmen heeft verloren. Om recht te doen aan de winnaars van de verkiezingen, zou de coalitie dus een stuk liberaler kunnen.

D66 liet er geen onduidelijkheid over bestaan: zij willen niet ‘aanschuiven’ bij twee partijen die reeds over een meerderheid in de raad beschikken. Ook de VVD zit hier niet op te wachten. Zowel voor D66 als voor ons hebben paars (PvdA/D66/VVD) en groen-liberaal (GroenLinks/D66/VVD) de voorkeur. Deze coalities zouden recht doen aan de winnaars en zijn bovendien in balans.

Maar woensdagavond bleek dat deze opties door de PvdA en GroenLinks vooralsnog niet erg serieus worden genomen. Dat stelde mij teleur. Op deze manier ontstaat er bovendien een vervelende impasse ....

In mijn bijdrage heb ik daarom gepleit om een vierpartijen coalitie met PvdA, GL, D66 en de VVD ook eens verder te verkennen. Paars plus. Ik weet dat zo’n coalitie verre van ideaal is, maar het zou wel de impasse kunnen doorbreken. Voor belangrijke onderwerpen als de aankomende bezuinigingen en de fusie van vier stadsdelen is het bovendien belangrijk om een breed draagvlak te creëren. Bestaat er dan nog wel een oppositie? Naar mijn mening zou een coalitieakkoord op belangrijke hoofdlijnen voldoende ruimte kunnen bieden voor een stevig debat in de raad.

Resultaat van de avond was dat de informatieronde wordt verlengd met tweegesprekken tussen PvdA, GroenLinks, D66, VVD en de SP. De agenda’s trekken en verder praten dus, zonder dat er ook maar een onderhandeling is begonnen. Hiermee wordt West waarschijnlijk met afstand het laatste stadsdeel waar een coalitie wordt gesloten .... wordt vervolgd!

Comments:
Tom,

Ik zou het fantastisch vinden als een groen-liberale coalitie gerealiseerd zou kunnen worden, De VVD in West heeft een sociaal gezicht, en GroenLinks heb ik leren kennen als een open en liberale club. Aan D66 en de VVD zal het niet liggen, maar durft GroenLinks het aan om het vertrouwde van de PvdA in te ruilen voor het onbekende? Misschien zijn ze eigenlijk niet zo progressief als ze zelf beweren te zijn.

Ik wens je een Sociaal-Liberale lente toe!
Rogier van Staveren
 
Ach, de burger heeft gekozen en ik vind dat daarmee dat iedere politieke partij verplicht is om daarmee aan te schuiven en samen te werken, i.p.v. te lopen eikelen.

De VVD in West is zeker een sociale partij.

Het is niet verkeerd om een frisse wind door West te laten waaien.

Ik zou zelf zeker niet meer kiezen voor Groen Links, die met alle winden meewaait. Ik heb mijn lesje wel geleerd.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?