9.4.10

 

Politieke dans komt ten einde

Vorige week is het beroemde schilderij van Henri Matisse La Danse overgevlogen van St. Petersburg naar Amsterdam, waar het de komende weken te bewonderen valt in de Hermitage aan de Amstel. Het tafereel op dat schilderij doet me denken aan de coalitievorming in West, ook een soort dans tussen de verschillende partijen. Lang hebben we in een kringetje gedanst, maar inmiddels is duidelijk dat PvdA, GroenLinks en D66 gaan onderhandelen voor een coalitie en wij buitenspel staan.

De VVD stelde zich de afgelopen weken constructief op en zocht telkens naar oplossingen voor de impasse, zoals een vierpartijen coalitie. D66 gooide slechts de deur naar de PvdA keihard dicht, en de PvdA voelde zich daardoor naar eigen zeggen ‘geschoffeerd’. Een PvdA/GroenLinks/D66 coalitie leek van de baan. In 1 op 1 gesprekken kregen wij een goed gevoel over samenwerking met de PvdA. GroenLinks toonde zich daarentegen afstandelijk en star. Niet zonder reden, bleek later.

Tot het paasweekend leek het er op dat wij toch met de PvdA en GroenLinks om tafel zouden gaan. Een afspraak was al gemaakt. Ondanks grote verschillen met GroenLinks waren wij bereid om zo’n coalitie verder te verkennen als vervolgstap op de informatiefase. GroenLinks voelde hier echter niks voor en besloot om D66 met een charmeoffensief om te draaien. Met succes, want D66 draaide 180 graden, de PvdA toonde slappe knieën en zo werd de informatiefase verlengd met een gesprek tussen PvdA, GroenLinks en D66. Dat gesprek heeft geleid tot de beslissing om te gaan formeren en de VVD aan de kant te zetten.

Wij stappen nu met lege handen uit deze draaimolen. Ik wens de PvdA, GroenLinks en D66 veel succes en wijsheid bij de onderhandelingen. Stadsdeel West heeft namelijk een stabiel en daadkrachtig bestuur nodig, zeker gezien de fusie en grootschalige bezuinigingen. Ik houd wel een slecht gevoel over aan de anti-VVD houding en het hoog spel van GroenLinks, het gedraai van D66 en het meebuigen van de PvdA. Is dit de voorbode voor de komende vier jaar? Met name D66 heeft zich de afgelopen weken in de stad en ook in stadsdeel West laten zien als een onervaren en onbetrouwbare partij. De keuze om mee te besturen in West is goed te begrijpen hoor, maar het proces er naartoe geeft te denken. Zeker voor een partij die de mond vol heeft van een ‘andere bestuurscultuur’, is dit gedraai in achterkamers een aanfluiting. Gelukkig ben ik de beroerdste niet, dus ze mogen het uitleggen in de eerstvolgende raadsbijeenkomst.

Zo dat moest ik even kwijt. Ik ben benieuwd naar het coalitie-akkoord, en ben klaar voor vier jaar in de oppositiebanken. Die oppositie zullen we trouwens zo constructief mogelijk invullen. De VVD zal zich namelijk, in welke positie dan ook, sterk maken voor de bewoners van West.

Comments:
Typisch. D66 zal van een koude kermis thuis komen. De grote verliezer van de verkizingen blijft op deze manier winnen. Jammer!
 
Het bevreemdt mij nog altijd dat terwijl de burger op een politieke partij stemt en er gewin in het spel is, de oude garde kan blijven doordraaien en de macht blijft behouden.
Ach... GL heeft altijd met alle winden meegewaaid en D'66 is altijd de grote verliezer geweest.

Van jaren geleden kan ik mezelf nog herinneren dat een stadsdeelvoorzitter van fraude werd beticht, dit uitlekte en zijn vrouw op zijn functie zette. ;)

Corrupt zooitje.

De Hermitage zal ik zeker bezoeken.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?