12.5.10

 

Schandalige aanslag op Ram's Roti West

Al sinds de zomer van vorig jaar maak ik me zorgen om mijn eigen Trompbuurt, waar een groep 'hangjongeren' de boel verziekt, mensen uitschelt, bedreigt en vandalisme pleegt. Dit soort jongerenoverlast kan gemakkelijk uitmonden in criminaliteit, zo bleek ook eergisteren weer.

Ram's Roti West, de rotizaak van de familie Jairam aan de Jan van Galenstraat, werd in januari overvallen. Toen de eigenaar één van de daders van onder zijn bivakmuts herkende als een ex-medewerker, werd deze later opgepakt. In de nacht van maandag op dinsdag namen (waarschijnlijk) zijn vrienden wraak door een brandende brommer voor de ingang te zetten. De broers Jairam waren er net op tijd bij en konden met een kruk het raam inslaan. Dit is geen jongerenoverlast, maar een aanslag. Stel je voor dat de brand was overgeslagen naar de woningen boven de Bestevaer, waar veel bejaarden wonen ....

Al een tijdje staan -op verzoek van de bewoners- straatcoaches op de bewuste hoek Jan van Galenstraat/Bestevaerstraat. Dat helpt best wel tegen de overlast, en zorgt voor een veiliger gevoel, heb ik verschillende bewoners horen zeggen. Maar blijkbaar kunnen straatcoaches geen verschil maken als het gaat om dit soort crimineel gedrag. Het loopt inmiddels de spuigaten uit, nadat vorige week ook al de Etos tegenover is overvallen

Ik herinner me nog snackbar Raphaël, in de Van Speijkstraat. Daar werden meer dan 60 keer de ruiten ingegooid, en werden de eigenaars uiteindelijk door het stadsdeel uitgekocht. Dat heb ik altijd gezien als een schandalig zwaktebod waar ik me als raadslid voor schaamde. Hopelijk kunnen we dit keer zo'n zwaktebod voorkomen, door er bovenop te zitten.

De jeugdgroep is in beeld bij de politie en de bewoners en ondernemers verdienen bescherming. De VVD pleit al langer voor de inzet van alle beschikbare middelen. Naast meer en snelle politie-inzet valt te denken aan een samenscholingsverbod, of een mobiele camera om de pakkans te vergroten.

Bewoners hebben al aangegeven dat ze het niet langer pikken. Ik ga op korte termijn dan ook weer met een groep bewoners in gesprek en zal er alles aan doen om de situatie te helpen verbeteren. Ik reken daarbij nu ook op de deelraad en het Dagelijks Bestuur. Hoewel jongerenoverlast niet eens genoemd wordt in het coalitieakkoord van PvdA/D66/GroenLinks (!!), moeten dit soort groepen bloedserieus worden genomen. Stadsdeelvoorzitter Martientje Kuitenbrouwer is inmiddels al langsgeweest bij Ram's Roti. Dat geeft hoop.

Comments:
De lokale wijkteam zit er bovenop, heb ik begrepen, maar blijkbaar niet genoeg. Maar waar zijn de ouders? Moeten wij ook een beroep doen op Said Bensellam? Er moeten veel meer Said's actief worden...
 
Ik zou dit geen jongerenoverlast willen noemen. Dit is criminaliteit: brandstichting, bedreiging, vernieling. Het is belangrijk dat de politie de daders opspoort en dat deze voor de rechter gebracht worden. Dat is een heel andere zaak dan het beleid dat het stadsdeel moet voeren als het gaat om lawaaiige hanggroepen.
 
De grens is soms moielijk te definieren, Jaap. De hangjongeren zoeken vaak de grenzen op en soms gaan ze erover heen. Een paar bewoners rond de Liefde kregen vuurwerkbommen in de bus voor de kerst. Ook zoiets.
 
Hoi Martin en Jaap,

De grens is soms inderdaad lastig te trekken, maar 1 ding is duidelijk voor iedereen: dit is geen kattekwaad, maar een regelrechte terreuraanslag die hele grote gevolgen gehad zou kunnen hebben (ik citeer onze stadsdeelvoorzitter maar even). De daders moeten dus in ieder geval worden vervolgd.

En natuurlijk kan de rest van de groep wel een type à la Said Bensallam gebruiken om erger te voorkomen....
 
Tja. Het is inmiddels meer dan een hellend vlak in de buurt, niet simpelweg lawaai.

Ik kan me de snackbar van de koptische Egyptenaren nog heel goed herinneren. Een in en in Teurige casus.

Ik sprak een andere winkelier op de van Galenstraat twee dagen voor het voorval bij Rams. Die durfde al niet meer te praten in angst voor 'represailles'. Blijkbaar terecht.

De terreurmethode hier doet me denken aan de hush-hush / afpersingspraktijken van de maffia.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?