18.9.10

 

Een nieuw Mercatorplein met An Kuypbankje

Het moet ergens in de winter van 2004 zijn geweest. In die tijd hoefde er niet zwaar bezuinigd te worden. Integendeel, in toenmalig stadsdeel De Baarsjes was zelfs twee miljoen euro 'vrijgevallen'. Coalitiepartners PvdA, VVD en CDA bedachten dat het Mercatorplein voor dit geld weleens grondig aangepakt kon worden. Dat het plein slechts enkele jaren daarvoor in 1998 was gerenoveerd en door de koningin was heropend, maakte dit plan discutabel. Toch zetten toenmalige fractievoorzitters Marco Bogers (VVD), Martijn de Keizer (PvdA) en Jan Voetberg (CDA) door en de coalitiedeal werd beklonken in café Meulstee, aan het plein op de hoek van de Jan Evertsenstraat. Althans, zo heb ik dat later gehoord.

De jaren erna is het plan uitgewerkt en dit weekend opent burgemeester Van der Laan het nieuwe Mercatorplein, dat de huiskamer moet worden van De Baarsjes. Er zijn mooie terassen, fonteintjes en er is een horecapaviljoen met een opvallend oranje dak dat lijkt op een paddestoel. Een van de nieuwe banken wordt vernoemd naar An Kuyp, de vrouw die jarenlang actief was namens de Ouderen Adviesraad en vorig najaar overleed. Een mooi eerbetoon, dat zij zeker verdient.

Het nieuwe Mercatorplein staat voor mij symbool voor het feit dat je in de lokale politiek met een beetje lef wel degelijk iets voor elkaar kunt krijgen. Het staat ook symbool voor de verbetering van de buurt. In de jaren '80 was het plein nog een no-go area en begin jaren '90 vonden op dit plein 'rassenrellen' plaats nadat een politieman Driss Arbib neerschoot. Een incident dat door veel bewoners werd gezien als een daad van racisme. Op dit moment is de Mercatorbuurt met zijn plein nog steeds geen Oud Zuid, maar er is wel een hoop verbeterd en je kunt er heerlijk wonen. Ik hoop dat het vernieuwde plein een ontmoetingsplek wordt voor alle Amsterdammers, een nieuwe parel van West!

Comments:
Hi Tom,
Leuk dat je de ontstaansgeschiedenis nog even memoreert. Was inderdaad met een biertje op het terras van Jan Meulstee, ergens in de zomer, ik meen 2005. Voor de volledigheid moet ik nog wel zeggen dat ook Jan Voetberg van het CDA er bij was. (zat ook in de coalitie) - en GroenLinks was trouwens faliekant tegen. Het opknappen heeft even geduurd, maar ik vind het een geweldige verbetering ten opzichte van het vorige ontwerp. Ik hoop dat het nu echt een plaats wordt waar mensen graag komen.
Marco Bogers
 
Heb Jan er meteen bijgezet en hem ook gemaild!
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?