16.11.10

 

Begrotingskoorts

Sinterklaas is weer in het land. Dat betekent voor kinderen een spannende tijd met veel pepernoten en cadeautjes. Voor politici is het echter een tijd die in het teken staat van de begroting. Dikke documenten doorspitten, lastige keuzes maken en wheelen en dealen over moties en amendementen.

De begroting voor 2011 van stadsdeel West geeft daar in ieder geval voldoende aanleiding toe. Allereerst omdat deze eerste begroting, na de fusie van vier stadsdelen, duidelijk geen hoogstandje is. Het is een onduidelijk stuk met veel blinde vlekken waar wij als raadsleden geen chocola van kunnen maken. Niet voor niets werden er naar aanleiding van het stuk alleen al bijna 500 technische vragen gesteld door de raad ....

In de tweede plaats moet er flink worden bezuinigd. In vier jaar tijd moeten we toewerken naar een begroting die structureel 20 miljoen lager is dan de huidige. Voor mijn portefeuille als raadslid maak ik me de meeste zorgen over veiligheid. Omdat gelden uit Den Haag en de gemeente wegvallen, dreigt er in 2011 zeven ton minder beschikbaar te zijn voor toezicht op straat dan in 2010. Onacceptabel, gezien de problemen die er in West zijn met probleemjongeren, overvallen en inbraken. De uitdaging is dus om op zijn minst die zeven ton te ‘vinden’! Daarnaast denkt de VVD aan een constructie, waarbij een deel van de precario-inkomsten van het stadsdeel, een belasting die met name ondernemers betalen, wordt aangewend voor veiligheidsmaatregelen voor diezelfde ondernemers.

Ook op ‘mijn’ andere onderwerpen zal worden bezuinigd. In de ‘openbare ruimte’ staat bijvoorbeeld het onderhoudsniveau van onze straten en stoepen onder druk. En op gebied van ‘kunst en cultuur’ is nu al duidelijk dat het Dagelijks Bestuur twee vestigingen van de bibliotheek wil sluiten. Bezuinigingen die helaas nodig zijn in deze tijd, en vooral vragen om creatieve oplossingen en alternatieven.

Op 7 december zal de raad besluiten over de begroting voor 2011. Wij zullen een tegenbegroting indienen. Tot die tijd is er nog een hoop werk te verzetten!

Comments:
Het is nog nooit anders geweest, dan dat er bezuinigd werd in West.
Slechts tijdens de verkiezingen zijn politici actief aanwezig.
In het verslag van de bewonersavond over de veiligheid van de Jan van Galenstraat lees ik alweer dat de huidige politici totaal geen kennis van geschiedenis van onze buurt hebben opgedaan.
Is de rust wedergekeerd, doordat er even geen geweld in ons stadsdeel plaatsvindt?

Nu "mogen" ondernemers de 7 ton voor veiligheid ophoesten, terwijl deze al zoveel aan belasting betalen en velen systematisch uit het stadsdeel zijn weggepest, doordat deze geen gehoor kregen toen zij om veiligheid bij de gemeente smeekten? Ondernemers zijn in de loop der jaren uit de Jan Evertsenstraat en Jan van Galenstraat weggetreiterd en Ram's Roti heeft al diverse malen om hulp geroepen, net als Albert Heijn en andere middenstanders.

Politici hielden zich slechts voor de Pers multiculti bezig, zodra een jonge crimineel 3 weken lang geen delict in de Baarsjes had gepleegd, om hem vervolgens pluimen toe te steken en vervolgens goedwillende jongeren verder te kunnen terroriseren en feestelijkheden in de buurt te kunnen verkankeren.

Zoals ik al twitterde, hadden de beveilingscamera's er allang moeten komen. Deze zouden er al staan, voordat de heer Hunt bruut werd vermoord, maar politici lagen ten tijde van de verkiezingen met elkaar in de clinch, om vervolgens weer beste maatjes met elkaar te worden nu er weer gezamenlijk moet worden geregeerd. Mensen die de problemen aankaarten worden in het openbaar domme geiten genoemd, op momenten dat politici weer eens van snoepreisjes genieten en de problemen willen vergeten middels struisvogelpolitiek.
De problemen in de Jan Evertsenstraat en Jan van Galenstraat bestaan al jaren.

De Maarten Harpertszoon Trompbuurt is altijd een vergeten buurt geweest, inclusief veel overlast, criminaliteit en moord. Zodra er een onderzoek heeft plaatsgevonden is de politie hier normaliter alweer verdwenen, ook al heb ik aderen en gaten moeten dichthouden na een schietpartij.
Vaak heb ik mijn huis niet ingekund, omdat de omgeving was afgesloten.
En ach, laten we de kogelgaten beneden in de deur maar vergeten.
Er is niets gebeurd en de recherche was niet bij thuis.
Ik vraag mezelf af hoe lang de politie in onze buurt aanwezig blijft en hoe de recherche al deze problemen moet blijven aanpakken.

Over een paar jaar moeten de stadsdelen waarschijnlijk weer zelfstandig opereren, omdat de huidige formule na de fusie weer niet blijkt te werken. En zo blijft de politiek verder aanklooien in West.

Probleemjongeren ontstaan doordat er geen reet voor hen te doen is in West en vervolgens wordt geïnvesteerd in achterlijke projecten om hen weer op de rails te krijgen, zodra het schip is gestrand. En dat terwijl nu juist de basisschool zoveel kan betekenen door hen op de rails te houden, mits deze regering veel geld in scholen pompt en hen educatief de weg kan wijzen.

Misschien dat er eens fors kan worden bezuinigd op de catering, inclusief peperdure hapjes en drankjes, zodra politici ten tonele verschijnen tijdens een opening.
Immers, feestelijke openingen dienen er te zijn voor de burger en niet uitsluitend voor politici.
Wat zou dat een hoop geld schelen!

Er is alweer een rasechte Amsterdammer doodgegaan......
 
Een jaar of 10 geleden sprak ik met politici in de Baarsjes dat ab-so-luut tegen strenger straffen was en bescherming van eigendommen maar niets vond. Inderdaad, mensen 'uit de bekende hoek'. Strenger straffen zou niet helpen; we moesten de overvallers helpen met re-integreren. Een clubhuis geven, een leger mensen op af sturen. Immers, armoede (in Nederland?!) en een lage eigenwaarde dreef deze arme jongens tot deze acties. En het beschermen van eigendommen? Dat kon al he-le-maal niet.
.
Want als je je eigendommen ging beschermen, dan zou je hier Amerikaanse toestanden krijgen! Dat moesten we niet willen met zijn allen!
.
Tsja. Oordeel zelf of ze gelijk hadden...
Ze zullen het nooit leren in de Baarsjes, onze politici goedmensen. Een ploegje veroorzaakt regelmatig problemen, en die wil je als ondernemer niet in de buurt hebben. Dus roeptoeteren we weer om harde maatregelen maar na 10 jaar dato gebeurt nog steeds geen fuck.
Gelukkig ben ik toen zo verstandig geweest om de tent te verlaten. Ik heb nog wel te doen met de ondernemers aldaar. Sterkte!

Mvg. Robert Jansen
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?