4.11.10

 

Ik Geef om de Jan Eef

Gisteravond was ik bij een bewoners- en ondernemersavond in de Buurtentree aan het Mercatorplein. De avond was georganiseerd naar aanleiding van de incidenten in de Jan Evertsenstraat, en dan vooral de overval waarbij juwelier Fred Hund gedood werd.

Het zaaltje was afgeladen vol, mensen moesten staan en de ramen gingen open. De politie was aanwezig, evenals de buurtcoördinatoren. Bij een extern bureau konden winkeliers zich opgeven voor een ‘veiligheidsscan‘ in hun winkel. Een ambtenaar gaf aan dat het stadsdeel een aantal ‘kierstandhouders’ beschikbaar heeft voor bewoners, die kosteloos worden geïnstalleerd als inbraakpreventie.

Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer en portefeuillehouder economie Abdeluheb Choho hielden een verhaal over de veiligheidsmaatregelen en de kansen om de straat ook economisch weer uit het slop te trekken. Joop en Gerry Sierat van de winkeliersvereniging benadrukten dat het belangrijk is dat zoveel mogelijk winkeliers lid worden om een vuist te kunnen maken naar het stadsdeel. Gezamenlijk bereik je meer en is er minder free rider gedrag. Zo betaalt nu bijvoorbeeld slechts een handjevol ondernemers de stroom voor de kerstverlichting in de hele straat.

Ondanks de terechte zorgen, klachten en problemen die naar voren kwamen, ontstond een voorzichtig positieve sfeer. Dit kwam vooral door de twee bewoners die de actie ‘Geef om de Jan Eef’ zijn begonnen. Op Facebook heeft Jan Eef inmiddels al meer dan 400 vrienden, en iedereen wordt opgeroepen om op zaterdag 27 november te gaan winkelen in de Jan Evertsenstraat, en de ondernemers een hart onder de riem te steken. De initiatiefnemers hebben ook contact met de familie Hund, die op 27 november mee zal doen met de actie en een uitverkoop zal houden.

De moord op Fred Hund dreunt nog na in de buurt .... en de Jan Eef is nog lang niet uit de problemen. Toch gaf deze avond mij hoop, omdat de ellende ook verbroedert en er zoveel mensen zijn die er de schouders onder willen zetten.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?