26.2.11

 

Schrijf mosquito niet bij voorbaat af


Vorige week maakte burgemeester Van der Laan zijn voornemen bekend om mosquito’s in de stad weg te halen. Mosquito’s zijn apparaten die een irritante pieptoon verspreiden die alleen hoorbaar is voor jongeren. Met als doel overlastgevende jongeren te weren. De mosquito op het Columbusplein zal daarmee ook verdwijnen. De burgemeester reageert met zijn voornemen op vragen van de SP, een partij die al langer kritisch was over de mosquito.

Is dit verstandig? In mijn ogen zwicht de burgemeester wel erg snel voor kritiek van de SP, en neemt hij een beslissing zonder de stadsdelen te raadplegen en voordat evaluaties van de bewuste (vier) mosquito’s in West en Nieuw-West zijn afgerond.

Voor alle duidelijkheid: ik ben geen fan van mosquito’s en deze apparaten zijn natuurlijk niet DE oplossing tegen jongerenoverlast. Maar soms hebben bewoners terecht geen zin om maanden, of zelfs jaren te wachten op de effecten van het goede werk van jongerenwerkers, straatcoaches en hulpverleners. Zij willen rust. De mosquito vormt in zo'n situatie van extreme overlast een manier om als overheid meteen ‘iets te doen’ om deze effectief te bestrijden. Het is een (tijdelijke) aanvulling op andere middelen. Op het Columbusplein werd de mosquito bijvoorbeeld anderhalf jaar geleden in overleg met bewoners gekozen om jongeren na 23.00 uur (dan staat ie aan) structureel van het plein te weren.

Naast de vier mosquito’s die de burgemeester wil weghalen, hangen er waarschijnlijk meer dan 40 in de stad waar de gemeente niet over gaat. Woningcorporaties of VVE’s laten namelijk ook regelmatig een mosquito installeren. In Nederland zijn er volgens Rhine Group, het bedrijf dat het apparaat importeert, inmiddels meer dan 700 mosquitos geïnstalleerd in meer dan 175 gemeenten. Evaluaties laten vaak een gigantische afname zien van de overlast. De overlast ‘verdunt’ bovendien: problemen verplaatsen zich weliswaar, maar slechts gedeeltelijk. Oftewel: het instrument lijkt erg succesvol.

Een belangrijk argument van de burgemeester om de mosquito's weg te halen, is het feit dat een rechter zou kunnen oordelen dat rechten als de lichamelijke integriteit en bewegingsvrijheid erdoor worden geschonden. De burgemeester voegt hier het discriminatieverbod aan toe, omdat de mosquito alleen is gericht op jongeren. Maar wat als de overlast nou net aantoonbaar en alleen door jongeren wordt veroorzaakt? Is het dan nog steeds discriminerend om ze ‘s nachts van een plein te weren?

Ik vind dat een mosquito alleen met beleid, in overleg met bewoners en met tussentijdse evaluaties kan worden ingezet door de overheid, als andere middelen niet effectief blijken te zijn. Maar ontneem locale bestuurders niet bij voorbaat de mogelijkheid om ze in te zetten. De zomer komt eraan en de jeugdoverlast zal toenemen, zo ook op het Columbusplein. Ik kijk uit naar de alternatieve middelen die de burgemeester gaat aanbieden om het plein prettig en leefbaar te houden voor bewoners!

Comments:
Ik vind deze apparaten ook nutteloos.

Beter is het om ook 's avonds straatcoaches en politie in te zetten en de jongeren aan te spreken, indien zij overlast veroorzaken.
 
Een reactie posten



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?