11.6.11

 

De Fietsenrekken Blues

Al jaren erger ik me rot aan het gebrek aan fietsenrekken in mijn straat, de Maarten Harpertszoon Trompstraat in De Baarsjes. Vaak is ’s avonds binnen 100 meter van mijn voordeur geen veilige plek meer in een rek of aan een paal.

Fietsparkeren is al enige tijd een (politiek) issue in West, en de afgelopen jaren zijn daarom aardig wat rekken bijgeplaatst. Toch lijkt er in mijn straat niks veranderd. Vorig najaar besloot ik als bewoner extra rekken aan te vragen. Ik belde 14020 en werd keurig geholpen. Binnen een dag kreeg ik een bevestigingsmail. Een paar weken later werd ik gebeld met de mededeling dat “het budget van 2010 op was” en “dat ik daarom beter volgend jaar een nieuwe aanvraag kon doen.” .... !?

Geduldig heb ik begin februari van dit jaar dezelfde aanvraag gedaan. Binnen twee dagen belde een ambtenaar me op. Deze vertelde vriendelijk dat “het een paar maandjes zou gaan duren, omdat het in het nieuwe stadsdeel West nog onduidelijk was welke afdeling dit zou gaan oppakken”. Tja, die fusie .... ik had het kunnen weten als raadslid.

Eind mei werd ik wederom gebeld door de stadsdeelwerf, maar nu met de mededeling dat er geen plek is voor mijn deur. “OK dat snap ik, maar de overkant dan?” Daar is namelijk ruimte zat. “Voor de overkant moeten de overburen via 14020 een fietsenrek aanvragen, meneer”. Dat zou ik hen dus eerst moeten vragen. Vervolgens krijgen alle buren een brief en als er één bewoner tegen is, gaat het feest niet door ....

Ik ben voor participatie, maar als in een straat zo overduidelijk een fietsparkeerprobleem is, en er is ruimte, waarom is het dan zo moeilijk een extra rek te plaatsen? Dat kan anders. Wethouder de Jager (van GroenLinks) wil het fietsen stimuleren: waar wacht ie dan nog op? De focus bij dit Dagelijks Bestuur ligt teveel op het weghalen van autoparkeerplekken om ruimte te creëren. Onzin, omdat het autobezit in West alleen maar toeneemt.

Een aantal buurten in West heeft dringend behoefte aan actie. Eerst de fietswrakken of ‘weesfietsen’ sneller weghalen, en dan met nieuwe energie bekijken waar een uitbreiding van het aantal fietsenrekken mogelijk is. En dat kan prima, ook zonder autoparkeerplekken op te heffen!

Comments:
Ik verbaas me vooral over de hoeveelheid fietswrakken in de rekken in de buurt. Volgens mij zou een periodieke opschoonactie - waarschuwingssticker op fietswrakken, weekje wachten, fietswrakken-met-sticker verwijderen - al een boel kunnen schelen. En het leidt ook nog tot een mooier straatbeeld.

Is dat geen logischer eerste stap?
 
Klopt, dat is de eerste stap, maar dan moet er wel eens serieus werk van gemaakt worden. 'Weesfietsen' is hetzelfde als fietswrakken.

Groet,
Tom
 
Willem geeft ook (per ongeluk) aan dan fietsenstallingen misschien een aardige alternatief zou kunnen zijn? En wat mij betreft mogen de wrakken wat sneller weg. (Een week hooguit.)
 
Oh sorry Tom, ik had je laatste alinea (met de weesfietsen) helemaal gemist. Irritant systeem, dat Blogger. :)

Waar ligt dat aan, dat er niet serieus werk van gemaakt wordt?
 
Fietsenstallingen bv. in leegstaande panden is ook een idee! iemand moet het echter willen exploiteren.

dat er geen serieus werk van wordt gemaakt komt misschien door de fusie, ambtelijke processen, andere prioriteiten?? We gaan het vragen aan de bestuurder en er meer druk op zetten ....
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?