4.7.11

 

Een brug slaan tussen school en sport

Afgelopen raadsvergadering is mijn voorstel aangenomen om schoolsportverenigingen te vestigen in het stadsdeel. Op deze manier wil de VVD bereiken dat meer kinderen in aanraking komen met sport en uiteindelijk doorstromen naar reguliere sportverenigingen in de buurt. Deze sportstimulering is nodig, omdat sportverenigingen nieuwe leden goed kunnen gebruiken. Bovendien zijn in West veel kinderen met overgewicht, een probleem wat naar mijn mening nog altijd niet de aandacht krijgt die het verdient.

Sportverenigingen komen letterlijk naar de school toe. Trainers verzorgen een sportaanbod op de schoollocatie. Kinderen (en hun ouders!) komen hierdoor gemakkelijker in contact met sport en worden verleid tot een gezond en sportief leven. Talenten komen sneller boven drijven. De bedoeling is dat het lidmaatschap van een schoolsportvereniging maximaal twee jaar duurt en dat kinderen daarna een sport kiezen en doorstromen naar een reguliere sportvereniging.

Het concept is in Rotterdam erg succesvol gebleken. Een paar resultaten uitgelicht (zie www.schoolsportvereniging.nl) :
- 84% van de kinderen vindt het leuker om te sporten.
- Vier op de tien kinderen uit minder kansrijke wijken gaan structureel sporten.
- Eén op de drie ouders wordt zelf enthousiast om te gaan sporten.
- 64% van de ouders ziet hun kinderen minder op straat rondhangen.
- 80% van de leerkrachten geeft aan dat kinderen door sport sociale competenties leren en gevoel van eigenwaarde krijgen.

In Nieuw-West draait al een eerste Amsterdamse pilot op basisschool ‘t Koggeschip en het college wil dit graag uitbreiden. West mag niet achterblijven. Dit soort initiatieven helpen om Amsterdam op Olympisch niveau te brengen. Want de jonge sporttalentjes van nu, zijn in 2028 onze medaillewinnaars!

Comments:
Wordt er ook een combi gemaakt tussen sport & naschoolse opvang? Dat zou geweldig zijn.
 
Het voorstel heeft met name betrekking op brede scholen. Die link is dus wel heel goed mogelijk!
groet, Tom
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?