15.7.11

 

Het Stenen Hoofd verdient beter

Het Stenen Hoofd is een uniek stukje Amsterdam aan de oevers van het IJ, aan de Westerdoksdijk. Lang was het een pier voor de zeehavenoverslag, maar toen het die functie verloor, werd het een bijzondere plek in de stad. Jaarlijks is er het filmfestival "Pluk de Nacht".

Doordat het de laatste jaren is verwaarloosd, kwam het voortbestaan van het Stenen Hoofd in gevaar. Door de inzet van de gelijknamige stichting en een geste van de gemeenteraad, is nu drie ton beschikbaar om het terrein op te knappen en de fundering te herstellen. De Centrale Stad heeft het Stenen Hoofd officieel overgedragen aan het stadsdeel.
Wat moet er nu met dit unieke landje gebeuren? De meningen verschillen. Een veelgehoorde opvatting is dat het hier gaat om een van die zeldzame 'rafelrandjes' in de stad, plekken die niet zijn ingericht en daardoor een ruige uitstraling hebben. In het Parool viel te lezen dat het stadsdeel er voorlopig niet veel wil veranderen. Liever geen bankjes of verlichting.

Ik zou het doodzonde vinden als zo'n unieke plek na de opknapbeurt een 'rafelrandje' blijft. Want hoewel het woord 'rafelrandje' liefkozend wordt uitgesproken, is het in de praktijk een hondenuitlaatplaats, een drollenveldje met onkruid. Doel zou in mijn ogen juist moeten zijn om een recreatieplaats te creëren voor alle bewoners en bezoekers, spelende kinderen en ouderen die op een bankje willen genieten van het uitzicht.

Het is een fantastische plek voor grote- en kleinschalige evenementen, maar ook daarbuiten zou een mooi en recreatief Stenen Hoofd een aanwinst zijn voor de Zeeheldenbuurt, waar weinig openbare ruimte is voor de bewoners.

Ik heb namens de VVD vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur over de plannen voor het Stenen Hoofd en de manier waarop bewoners en raad hierbij betrokken worden.

Comments:
Hallo Tom,

Ik vind het leuk dat het zo een rafelrandje is. Dat past wel bij het karakter van de buurt.
 
De honden bezitters zijn wel de mensen die alle rotzooi (ook van recreanten) opruimen, zodat het voor ieder fijn vertoeven is.
 
Hallo Tom,

Ik vraag mij af, ben je wel eens op het Stenen Hoofd geweest?
Ik kijk vanuit mijn woning op het Stenen Hoofd.
Het Stenen Hoofd is een terrein met een grote diversiteit.
In de zomermaanden zie je mensen die er zonnen, picknicken en jongelui met verschillende etnische achtergronden er spelen en zwemmen.
En natuurlijk ook de hondenbezitters. Alles gaat in goede sfeer en geen ruzie's.
Dat is al jaren zo. Misschien zou de politiek eens een kijkje kunnen nemen. Dit veldje kost naar verhouding niets en de communicatie tussen alle groeperingen is geweldig. Niks geen dure projecten voor integratie of wat ook. Nee, gewoon gezellige mensen die er met elkaar wat van maken.
En ja, er ligt hier en daar wel een drolletje (ook wel van mensen) en er wordt ook wel eens geen picknick opgeruimd. Maar de vaste bezoekers ruimen dit dan zelf maar op. Ook de hondenbezitters ruimen de rommel van de picknickers op.
Je krijgt het nooit tot nul opgeruimd op een in gebruik zijnd terrein.
Ik hoor de laatste tijd allerlei geluiden, vaak van mensen die er zelden of nooit komen en populair negatief zijn. Jammer.
Pluk de nacht is een geweldig leuk initiatief en past precies op dit veldje. Een beetje wild en ongerept, maar het werkt wel.
In de winter wordt het veelal gebruikt door de hondenbezitters.
Ja,ja door weer en wind.
Een idee voor het Stenen Hoofd is, stort voor 1/3 zand en plaats een aantal bankjes rond het water. (De waterpartij gaat eraf, helaas).
Nou Tom, neem je mening nog eens in overweging en ik hoor graag je commentaar.
Judina
 
Hallo Tom, ook ik vind het leuk dat het een rafelrandje is. Nergens is er nog zo,n stukje ruig gebied in het centrum. Ik kom hier regelmatig en ik zie hier veel mensen genieten met of zonder hond. Wat wel op valt is dat juist de hondenbezitters, ieder aanspreken om hun rotzooi/poep netjes op te ruimen. Fantasties vind ik het, dat mensen om dat stukje natuur geven.
Groet,Mieke
 
Mooi dat deze blog wat reacties oproept. Ik ben een paar keer op het Stenen Hoofd geweest, en heb van verschillende kanten verschillende meningen gehoord. Ook van bewoners uit de buurt, net als jullie.

Wat ik belangrijk vind, is dat het enigszins leuk en fijn is gedurende het hele jaar voor zoveel mogelijk buurtbewoners en bezoekers. Daar heb ik zelf wel een idee bij, maar ik ben vooral benieuwd naar wat (de meerderheid van) de buurt wil en hoe het stadsdeel er iets van kan maken.

Ik wacht eerst eens het antwoord af op mijn vragen aan het DB.

Groeten,
Tom
 
Hallo Tom,
woon hier om de hoek en kom geregeld op het hoofd. Lekker uitwaaien en genieten van mens/dier. Verder hoop ik dat het niet teveel aangeharkt wordt zodat het unieke karakter behouden blijft.

gr,
Bertus
 
Hallo Tom,
Ik zou het leuk vinden jouw ideeën over het Stenen Hoofd te horen.
In de winter kan het een guur (maar wel leuk) plekje zijn.
En ik hoop zeker, dat de buurt betrokken wordt bij de plannen. Uiteindelijk zijn zij degenen die vaak gebruik maken van deze plek.
Judina
 
Zoals de rest ben ik het eens dat er niets mis is met een rafelrandje'. Het Stenen Hoofd wordt nu door veel organisaties en burgers het hele jaar door gebruikt. Wat jij een 'een hondenuitlaatplaats, een drollenveldje met onkruid'noemt is voor veel mensen dierbaar en daar zou niet gelijk om zo'n manier over gesproken moeten worden. Zeker niet door iemand die daar 'een paar keer op het Stenen Hoofd geweest'. Uit eindelijk zou dat niet genoeg moeten zijn om zulke conclusies te trekken. Waarom schrijven jullie niet een wedstrijd uit waarbij mensen een idee kunnen insturen, net zoals dat is gedaan bij Hanneke's Boom. De jury zou dan wel moeten bestaan uit gemeente en buurtbewoners want anders heeft het natuurlijk geen zin. Gr.
 
Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?