7.5.13

 

Duur postzegelparkje tegen wil en dank?

Ondanks de nogal jeukerige naam, is het idee achter een 'postzegelparkje' best sympathiek. Door in ons dichtbebouwde, stenige stadsdeel pleintjes groener en mooier te maken, vergroot je het woongenot in de buurt. Maar wat als bewoners hier nou helemaal niet op zitten te wachten? 
 
De afgelopen weken ontving ik meerdere emails van bewoners rond het parkje tussen de Nicolaas Beetsstraat en het Jeltje de Bosch Kemperpad in de Kinkerbuurt. Dit is een van de zeven plekken die GroenLinks en de PvdA in hun coalitieakkoord hebben bestempeld als postzegelparkje. En dús is er geld (vier ton voor dit project) en dús moet dat hele parkje op de schop.
 
Het stadsdeel wil er namelijk een aantrekkelijke plek realiseren met een gevarieerd aanbod. Maar dat is er al. Voor kleine kinderen zijn er de glijbaan en de zandbak, grotere kinderen spelen verderop in de voetbalkooi. Volwassenen spelen op een zomerse dag pétanque onder de bloesembomen of genieten van een goed glas wijn. Buurtbewoners prijzen het open karakter van het parkje en hebben meerdere malen aangegeven in onderzoeken dat ze dik tevreden zijn met de huidige indeling. Oké, die hondenpoepstrook naast de voetbalkooi moet echt weg, en als daar nog een goede opknapbeurt aan toegevoegd wordt, ziet het er weer als nieuw uit!


Maar nee hoor, afgelopen najaar lag er opeens een nieuwe visie: de karakteristieke groene hekjes moesten plaatsmaken voor een betonrand, en de voetbalkooi zou verplaatst worden, waardoor enkele oude bomen moesten wijken. Bewoners zouden (ondanks dat er geen enthousiasme voor is) in bakken een eigen kruidentuintje moeten gaan beheren. Iedere vierkante meter zou ingevuld en benut worden. Een participatiecircus werd opgetuigd om het plan erdoor te krijgen. Met veel onbegrip en negatieve reacties uit de buurt tot gevolg. Misschien wel het belangrijkste kritiekpunt: waarom moet er zo'n over-the-top plan voor vier ton worden gemaakt als vrijwel de hele buurt tevreden is met het parkje zoals het nu is??

Inmiddels heeft de portefeuillehouder, Hetty Welschen, op aandringen van de bewoners, enkele ideeën gewijzigd en besloten om de voetbalkooi niet te verplaatsen. Op de kosten heeft het vrijwel geen effect, want zoals Welschen zelf aangaf tijdens een bewonersavond: het geld is gelabeld, dus het is beschikbaar.

In mijn ogen gaat er iets goed mis, als bewoners de overheid moeten terugfluiten omdat ze het gek vinden dat er zoveel geld onnodig wordt uitgegeven in deze tijden van crisis .... eerder speelde een zelfde situatie bij de herinrichting van het Cremerplein. Ik heb hierover nu vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur. Inmiddels hebben meerdere bewoners ingesproken bij de raad en zijn bewoners met een petitie gestart waarin zij het stadsdeel smeken hun pleintje te laten zoals het is en vooral niet al dat geld te besteden aan een herinrichting.

Een leuk idee, postzegelparkjes, maar het lijkt vooral geld te zijn dat in die parkjes aan de bomen groeit.

Comments: Een reactie posten<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?